Ugrás a tartalomra

Hegyi-Karabah - Pompeo reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől

2020.10.15
22:49
Forrás
MTI
Reméli, hogy az örmények meg tudják védeni magukat az azeriektől - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy helyi amerikai rádiónak adott interjújában csütörtökön.

A déli Georgia állam rádióműsorában Pompeo nem pontosította, hogy kijelentése vajon azt jelenti-e, hogy az amerikai kormányzat Örményországot támogatja Azerbajdzsánnal szemben a Hegyi-Karabahban szeptember végén feléledt konfliktusban.
Az amerikai diplomácia irányítója békés tárgyalásokra és a tűzszünet betartására szólította fel a konfliktusban érintett feleket. Ugyanakkor kívánatosnak mondta, hogy "külföldi szereplők" ne avatkozzanak be a konfliktusba, mert ezzel - mint fogalmazott - csak "növelnék a zűrzavart".
Pompeo szerdán, Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján nem szólt részletesen e konfliktusról, de negatívan értékelte Törökország szerepvállalását.
Az amerikai kormányzat mindeddig diplomáciai megoldást és tűzszünetet szorgalmazott Hegyi-Karabah ügyében.
Az Egyesült Államok a héten száztonnányi segélyt is küldött Örményországnak, de a repülőgép szerdán még nem tudott elindulni Los Angelesből, mert Törökország nem engedte át a légterén. Az amerikaiak egyelőre keresik a kerülő útvonalat, amely várhatóan Grúzián keresztül vezet majd.

Mike Pompeo
Amerikai Egyesült Államok
Azerbajdzsán
Örményország

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.