Ugrás a tartalomra

Pásztornap Muzslyán

2020.10.17
14:21
2020.10.17
17:44
Forrás
Pannon RTV
A pásztoréletet a fiatalok már csak hagyományőrző rendezvényeken ismerhetik meg, mint amilyen a Pásztornap, amelyet ma XVI. alkalommal szerveztek meg a bánáti Muzslyán.

A Pásztornap nem múlhat el birkapaprikás nélkül, de Sötét Erzsébet és férje János ezúttal a tarhonya szabad tűzön való főzését mutatták be.

Sötét Erzsébet:
Valamikor kézzel csinálták a tarhonyát, én is mostan úgy. Nem az üzletből. És még fürjtojással csináltam a tarhonyát. Ez valamikor pásztorétel volt. Krumplipaprikás, krumplileves. Mikor levágták a birkát, akkor volt birkapaprikás. De nagyon régen, az őseink idejében nem volt paprika, mint a mai időkbe. És akkor paprika nélkül főztek, mindent. De most „módosabban” csináljuk.

A rendezvényt, amelynek a célja, hogy a fiatalokkal megismertessék az egykor megbecsült foglalkozást, az akkori életmódot, ételeket - Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja nyitotta meg: Örülök annak, hogy látom a fiatalokat, hogy látom a gyerekeket. Mert itt rész vesznek a kancsikások, nagyon sok fiatal van az iskolából is. Szintén a pásztorjátékokban is részt vesznek, a főzőversenyen is részt vesznek. Ez nagyon biztató, mert látjuk, hogy nem csak 17.,18. Pásztornap lesz, hanem még a századik is.”

A hagyományok ápolására és megőrzésére mindenhol szükség van. Különösen a szórványban - hangzott el az eseményen.

Bacsó Mihály, a muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének elnöke: A szabályok keretein belül, amit csak bírunk, megrendeztünk. Egy főzőversenyt, birkapaprikásból és pásztorételt. Kalácsverseny, pálinkaverseny. Készítünk, főzünk paprikást eladásra a muzslyai népnek – mert megszokta. Ma épp a harmadik szombat, ahogy szoktuk főzni.

A muzslyai rét – a gyenge minőségű termőföldje miatt - inkább legeltetésre alkalmas. Ez a lehetőség azonban nincs teljesen kihasználva. Az állami, valamint a Prosperitati Alapítvány támogatásainak köszönhetően most több juhot látni a réten.

Palatinus Ervin, Muzslya HK tanácselnöke: Négy-öt kicsit komolyabb gazda, aki száz vagy háromszáz juhot is tenyészt. A legelő, ami nekünk van Muzslyán, az nem egész évre kivitelezhető legeltetésre, de az a három-négy hónap is sokat belesegít abba, hogy kicsit olcsóbbá tegye az etetést.

Kiállításon mutatták be az egykori pásztorélet mozzanatait. A gyerekek pedig régi foglalkozásokat ismerhettek meg, mint például a gyertyakészítés, fonás, cipész vagy a gölöncsérezés. Emellett bemutatták ügyességüket a karikás ostorpattogtatók is.

Pásztornap
Muzslya
hagyományápolás
tarhonya
juh
Bánát
népszokás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.