Ugrás a tartalomra

Rekordtermés nélküli év

2020.10.18
16:21
2020.10.19
09:39
Forrás
Pannon RTV
Kevés hasznuk van a földműveseknek a kukoricán és a búzán, hiába magasabbak az árak a terménytőzsdén.

A terménytőzsdén a tavalyihoz képest magasabb a kukorica, a búza és a szója ára is. A gazdatársadalom mégis úgy véli, hogy ez nem fedi a termelési költségeket, hiszen az időjárási viszonyok miatt elmaradtak a rekordhozamok, sok helyen átlagos termést takarítottak be. A nyereség nem kimagasló.

16,5 dinár a kukorica ára a terménytőzsdén, azaz kilónként 2 dinárral több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A gazdálkodók mégis betárolják, mert bíznak abban, hogy tavasszal nagyobb lesz a kereslet iránta, és így az ára is növekedni fog. Tóth Ervin, gazdálkodó, Zenta: „A tavalyihoz viszonyítva átlagosan kisebbek a hozamok, most lehet, hogy magasabb az ár, a földműves megint ott van anyagilag, ahol akkor, amikor nagyobb a hozam, de alacsonyabb ár, tehát itt az egyik váltja a másikat.”

Tóth Rudolf temerini gazda szerint a terményárak növekedését a megnövekedett kereslet idézte elő, hiszen a szabadpiacon a szóját és a kukoricát is el lehet adni. „Messze vagyunk a párizsi tőzsdei áraktól, vagy a környékben levő termelői áraktól, nem beszélve arról, hogy ott az állami támogatások 250-től 4-500, sőt 800 euróig is elmennek hektáronként, ez bőven tudná még pótolni a mi bevételünket.”

Az új gazdasági év kezdetén a hozamok és az értékesítés függvényében alapozzák meg a jövő évi vetésszerkezetet a termelésszervezők. Kucsera Imre nem hiszi, hogy jelentős változás lesz, például az óbecsei körzetben. „Közepes eredménnyel zárjuk a gazdasági évet, tehát nem vagyunk a csúcson. Valamelyest jobb felvásárlási árakkal volt az idei év, mint a tavalyi, de a vártnál valamelyest kisebb árakkal számoltunk, így egy közepes évet zárunk.”

Az őszi termények közül a napraforgó ára a leginkább kiszámíthatatlan, mert a feldolgozó 34 dinár előleget fizetett, viszont a ráfizetés elmaradt.

kukorica
búza
termés
ár
haszon
földművelés
Terménytőzsde
bevétel
átlagos hozam

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.