Ugrás a tartalomra

A francia elnök a köztársaság megtestesítőjének nevezte a meggyilkolt tanárt végső búcsúztatásán

2020.10.22
18:46
Forrás
hirado.hu
Emmanuel Macron francia államfő szerint az iszlamista támadásban öt nappal ezelőtt meggyilkolt történelemtanárnak azért kellett meghalnia, mert a „köztársaságot testesítette meg”.

Samuel Paty végső búcsúztatásán az elnök kijelentette, hogy Franciaország nem mond le a szólásszabadságról és a szekularizációról.

Beszédében Macron ismételten elítélte azokat „a gyávákat”, akik kiszolgáltatták Samuel Patyt a „barbároknak”. „Folytatjuk, Tanár úr! Védeni fogjuk a szabadságot, amelyet olyan jól tanított, és képviselni fogjuk a szekularizációt, nem mondunk le a karikatúrákról, a rajzokról, még akkor sem, ha mások ezt teszik” – hangsúlyozta az elnök, „gyalázatos és ostoba konspiráció, hazugságok és a mások gyűlölete” áldozatának nevezve őt.

A megemlékezés előtt Emmanuel Macron a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozta a tanárnak.

A Sorbonne Egyetem aulájában tartott zárt körű átadási ünnepséget a család kérésére nem közvetítették a televíziók. A 47 éves Samuel Patyt a csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves Abdouallakh Anzorov gyilkolta meg, mert Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat mutatott diákjainak.

gyilkosság
tanár
Franciaország
Emmanuel Macron
búcsúztatás
Samuel Paty

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.