Ugrás a tartalomra

Egyre több a krizantém a piacokon

2020.10.25
08:48
2020.10.25
16:39
Forrás
Pannon RTV
A legkülönbözőbb fajták, formák és színek közül válogathatnak a vásárlók. Ahhoz, hogy minőségi virág kerüljön kínálatba, a kertészetekben tavasztól őszig gondosan nevelik a növényeket.

Mindenszentek és halottak napja közeledtével a piacokon egyre több a krizantém. A törpekrizantém termesztésére szakosodott Dukai Tivadar tóthfalui virágkertész. Mint mondja, igényes a piac, a vásárlók a szép, formás, minőségi virágot keresik. „A minőséget, azt mindig megválasztják az emberek, szemmel vásárolnak, végignézik, hogy a piacon mi van, mennyibe kerül, az árát is természetesen, nagyvonalakban. Ami az árakat illeti nem változott, a fajták sem változtak, a gömb, illetve cserepes krizantémnak a fajtái. Megvan, hogy ezt, amit én is termesztek, ezek későbbi fajták, mert a korai fajták nálunk nem igazán eladhatók.”

Az egyik óbecsei kertészetben is készülődnek a mindenszentekre és halottak napjára. Szabó Ignác elmondta, az utóbbi években a cserepes krizantém kelendőbb, mint a vágott virág, és ebben az ágazatban is kísérik a divatot. „Most újabban csináljuk ezeket a háromszínűeket, ez mondhatni, hogy egy kicsit divatosabb, de valójában hetven százalékban fehér krizantémot adunk el mindenszentek kapcsán.”

Az új fajták és a hibridek hosszabban virágoznak, amit kiegyensúlyozott tápanyag-utánpótlással érnek el a kertészetekben – mondta Gilvázi István vegyész. „Különösen a virágkertészetben a tápanyag összetételével, illetve arányával, a makroelemek arányával, szabályozni tudjuk, hogy az a virág mikor virágozzon, mikor növekedjen, és ezzel pontosan be lehet időzíteni a virágzás időpontját.”

A kertészek hozzáfűzték, hogy a krizantém nem csupán a temető virága, az udvarok, kiskertek és a balkonok is díszíthetők vele.

mindenszentek
krizantém
piac

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.