Ugrás a tartalomra

„A megbocsátás megkönnyíti az életünket, előre tud mutatni és jövőt tud építeni”

2020.10.25
15:41
2020.10.25
20:03
Forrás
Pannon RTV
Az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatok előtt rótták le kegyeletüket az emlékezők Csúrogon, a Megtépázott Krisztus elnevezésű szoborcsoportnál.

Barátságtalan időjárás és a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartása mellett emlékeztek ma a 76 évvel ezelőtti szomorú eseményekre Csúrogon. A szerb-magyar megbékélés jegyében és a hozzátartozók nevében a megemlékezés házigazdái idén is a Magyar Nemzeti Tanács és Teleki Júlia voltak. 

2013-ban a szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében Áder János magyar köztársasági elnök és Tomislav Nikolić akkori szerb államfő közös főhajtással adózott a csúrogi ártatlan áldozatok emléke előtt. Azóta a szerbek és a magyarok minden évben közösen emlékeznek. 

A kegyeletes megemlékezésen összegyűlteket Teleki Júlia, a csúrogiak kálváriájának egyik túlélője és Vesna Stjepanović, Csúrog Helyi Közösség tanácselnöke köszöntötte. 

Teleki Júlia édesapját megölték, családját pedig kiűzték otthonából. Hontalanok lettek, gyűjtőtáborba kerültek. A csúrogi túlélő szerint ezt nem lehet semmissé tenni, erre mindig emlékezni kell: „Ami megtörtént, azt nem lehet a szőnyeg alá söpörni, arra emlékeznünk kell. Nemcsak nekünk, hozzátartozóknak, hanem az egész magyar nemzetnek. Ezek az emberek a magyar nemzet áldozatai. Nem szabad elfelejteni, különösen mi nem felejtjük el azt, a kínzásokat, amit tettek velünk, ahogy kiűztek az otthonunkból, a falunkból, itt maradt a házunk. Itt maradtak a lépteink, minden itt maradt. Ezt nem lehet elfelejteni.”

A Csúrogi Helyi Közösség a múlt szomorú eseményeire való tekintettel döntött úgy, hogy a Megtépázott Krisztus szoborcsoportot fel kell emelni – emlékeztetett beszédében Vesna Stjepanović, tanácselnök. Az eseményen jelen voltak a csúrogi Razzia 1942 Emlékbizottság tagjai is. Lazar Kaćanski szerint ez a szobor szimbolikusan is egy figyelmeztetés azért, hogy ilyesmi soha többé ne történhessen meg: „Hogy a gyermekeink megtanulják, hogy soha többé ne történjenek ilyen kegyetlen bűnök, amik 1942-ben, majd pedig 1944-1945-ben történtek.”

A magyar-szerb kapcsolatok alapja az együttműködés, ezt a múltbéli konfliktusok nem bélyegezhetik meg. Minél jobban meg kell ismernünk egymást, így elkerülhető, hogy a múlt megismétlődjön - üzente Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete: „Mindenki akkor hal meg, akkor múlik el, ha elfelejtik. Én azt gondolom, hogy azzal, hogy minden évben megemlékezünk az 1944/45 fordulóján ártatlanul meggyilkolt magyar áldozatokról, azzal méltóképpen ápoljuk az ő emléküket, és köszönhetően a megbékélési folyamatoknak, ma már az egyáltalán nem számít kivételesnek, meglepőnek, hogy itt ma Csúrogon minden évben januárban, illetve októberben Csúrogon magyarok és szerbek együtt emlékeznek meg az ártatlanul meggyilkolt áldozatokról.”

A jövő a fiataloké, nekik viszont történelmi múltként kell őrizniük az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett délvidéki magyar áldozatok emlékét - emelte ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni mindazon, ami 76 évvel ezelőtt történt, az szükséges, hogy ha erre a szoborra ránézünk, és ennek az üzenetét látjuk, ahogyan Krisztus az emberiségért föláldozta magát, bűnösökért és ártatlanokért, ugyanúgy nekünk is el kell fogadni azt a tényt, hogy a megbocsátás megkönnyíti az életünket, előre tud mutatni, és jövőt tud építeni.”

Az alkalmi műsorban fellépett Elor Emina, az Újvidéki Színház színésze. Az eseményen a hagyományos egyházak képviselői is részt vettek. Jelen volt még mások mellett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke is.

A vasárnapi csúrogi megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással zárult. 

Csúrog
csúrogi razzia
megemlékezés
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Hajnal Jenő
Teleki Júlia
Pintér Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.