Ugrás a tartalomra

Ösztöndíjjal támogatják a gépész és famegmunkáló szakon tanulókat Temerinben

2020.10.27
17:36
2020.10.27
21:12
Forrás
Pannon RTV
Temerin község önkormányzata több éve nyújt támogatást a hiányszakmákat tanulóknak. A Lukijan Mušicki Középiskola hároméves szakjaira iratkozó temerini diákok havi 5 ezer dinár támogatást kapnak.

A szerződéseket ma írták alá a tanulók szüleivel és gondviselőivel.

Az elvándorlás Temerint is érinti, amiből adódóan gondot jelent a vállalatoknak a segédmunkások és munkások hiánya. A község a támogatással azt szeretné elérni, hogy minél többen iratkozzanak be a gépész és famegmunkáló szakokra.

Mira Rodić gazdasági ügyekkel megbízott tanácsos, Temerin: „A fő cél, hogy segítsünk a szülőknek, hogy lehetőséget adjunk a fiataljainknak, hogy Temerin községben maradjanak, hogy a vállalkozóknak fiatal munkaerőt biztosítsunk, mivel elmondhatjuk, hogy a fiatalok nélkül nem tudunk fennmaradni. Nem ér semmit semmilyen tevékenység, ha nem tesszük lehetővé, hogy a fiatalok a községünkben maradjanak és munkát kapjanak.”

A község évente összesen 3 millió 750 ezer dinár támogatást nyújt. Az idén 75 pályázó részesül havi 5000 dináros támogatásban, tíz hónapon keresztül.

Urbán Izabella oktatással megbízott tanácsos, Temerin: „A különbség az idei évtől kezdve, hogy január 31-én a képviselő-testület hozott egy olyan határozatot, hogy nem csak egy iskolaéven keresztül támogatjuk ezeket a diákokat és rajtuk keresztül az egész családot, mert az 5000 dinár elég szépen betakarja az uzsonnázást és egyes különböző kiadásokat tíz hónapon keresztül, hanem ezt folytatjuk mind a három évben.”

A temerini Lukijan Mušicki Középiskola két hároméves szakának tanulói pályázhattak.

Pásztor Róbert, a temerini Községi Képviselő-testület elnöke: „Erős gazdaság nélkül nincs fejlett önkormányzat. Ez az elv vezényelt bennünket, hogy ezeket a diákokat ösztöndíjjal ösztönözzük arra, hogy a temerini középiskolába iratkozzanak. Ezek termelői szakok, asztalosok, fémmegmunkálók. A Községi Tanácsnak a felmérése alapján ezek hiányszakmák. Temerin gazdasága erre a fémmegmunkálásra és a fafeldolgozásra alapozódik.”

A szerződéseket a Lukijan Mušicki Művelődési Központ színháztermében írták alá a pályázókkal, betartva a járványügyi előírásokat.

ösztöndíj
Temerin
hiányszakma
oktatás
szerződésaláírás
Pásztor Róbert
Lukijan Musicki Szakközépiskola
Urbán Izabella

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.