Ugrás a tartalomra

Az 1944/45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek Moholon

2020.11.02
17:48
2020.11.02
19:31
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt a Pro Communitas és a Moholi Családok Egyesülete civil szervezet, valamint a helyi katolikus plébánia közösen szervezte meg.

Az ártatlanul meghurcolt és kivégzett áldozatokra emlékeztek hétfő délelőtt a moholi katolikus temetőben.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyet Mester Dániel plébános celebrált. Ezt követően kegyeleti műsorral tisztelegtek a meghurcolt áldozatok előtt. Világos Tibor szervező elmondta, hogy a megemlékezést Baranyi Istvánnak, a közelmúltban elhunyt, helyi anyakönyvvezetőnek ajánlották, akinek az életét és munkáját végig kísérte Tamási Áron egyik idézete: „Azért vagyunk a világon, hogy otthon legyünk benne”.

Világos Tibor, szervező: „Igazából Pista bácsi, a falu krónikása, történelmi kutatója, könyveinek mottójául a fenti Tamási Áron idézetet adta. Mi neki tisztelgünk a fenti sorokkal. Életében két kiadványa jelent meg, a harmadik, posztumusz kiadvány, Mohol monográfiája, már a nyomdában van.”

Az eseményen Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője mondott ünnepi beszédet. Rámutatott, a 44/45-ös kegyetlen történésekről igenis szükséges megemlékezni, hiszen mindenki történelmében helyet foglal, emellett tanulság is az elkövetkező nemzedékek számára. Kiss Nándor, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Nagyon fontos ezt az üzenetet hazavinnünk minden évben, hisz aki nem tanul a történelem hibáiból, maga is el fogja követni azokat. A vajdasági magyarságnak az a feladata, hogy megemlékezzen az ártatlan áldozatokról, és megőrizze emléküket, tovább adva azt az utódoknak.”

A megemlékezés végén a Magyar Nemzeti Tanács, valamint helyi pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait az áldozatok tiszteletére felállított emlékműnél.

Ada
Mohol
megemlékezés
ártatlan áldozatok

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.