Ugrás a tartalomra

Indokolt volt a rendkívüli jogrend gyors bevezetése Magyarországon

2020.11.04
17:39
2020.11.04
17:45
Forrás
Pannon RTV
Ezt emelte ki Gulyás Gergely a kormányinfón. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy hosszabbítsa meg a rendkívüli veszélyhelyzetet 90 nappal az országban.

A kormányinfón szó esett az oktatásról is, amely során elhangzott, hogy a jelenlegi helyzetben nem indokolt az iskolák bezárása. Szerinte az egyetemeken még megoldható a távoktatás, de ott, ahol nevelés is zajlik, nehezebb.

A vírushelyzet folyamatosan romlik, különösen Európában és ez alól Magyarország sem kivétel. Az aktív esetszámokat tekintve az ország a tizedik helyet foglalja el az Európai Unióban, az átlagos halálozás szám fele az európainak. Napról-napra egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, számuk hamarosan átlépheti az ötezret.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyarország: „Lélegeztetőgépből elegendő áll rendelkezésre. Továbbra is az a becslés, hogy 10 ezer fölé nem nagyon mehet azoknak a száma, akik lélegeztetőgépre szorulnak. Az is a legtragikusabb, már-már valószerűtlenül pesszimista becslés. Az ágyszám az, ami a kérdés. Erre mondtam, hogy a 32 ezer ágy, ami most rendelkezésre áll, és amit most tudunk biztosítani ebben a pillanatban is. Arra mondta a miniszterelnök, hogy ha a jelenlegi folyamatok változás nélkül folytatódnak, akkor december közepére érjük el a kapacitásaink határáig. Ezek a jelenlegi kapacitások, amelyek természetesen bővíthetők.”

A szerdai kormányinfón szó esett a vajdasági migráns helyzetről is. Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre, hogy a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár, nem kell-e attól tartani, hogy Vajdaságban is terrorista támadások lehetnek azt válaszolta: Magyarország mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy egyetlen illegális bevándorló se lépje át a határszakaszt: „Minden államnak, így Szerbiának is az a feladata, hogy a polgárai biztonságát garantálja. Mi ehhez azzal tudunk a legnagyobb mértékben hozzájárulni Magyarkanizsán és környékén is, hogy ha világossá tesszük, hogy a déli határokat képesek vagyunk megvédeni, és épp ezért nem is érdemes ott próbálkozni. Ha ez a helyzet állandósul, és ez az ismeret ez egyetemessé válik, és akár még a földrész határain túlra is eljut, akkor Magyarkanizsa és környéke, valamint a déli határ túlsó oldala megszabadulhat ettől a nyomástól.”

A kormány arra számít, hogy ha az emberek betartják a most életbe léptetett szabályokat, akkor nem lesz szükség újabb intézkedések bevezetésére a koronavírus miatt. Azonban, ha romlik a helyzet és szükséges lesz, további megszorító döntéseket fognak hozni.

rendkívüli jogrend
Gulyás Gergely

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.