Ugrás a tartalomra

Európa: kijárási tilalom, iskolák bezárása, rekordszámú fertőzött

2020.11.05
19:52
2020.11.05
20:08
Forrás
MTI
Olaszországban túllépte a negyvenezret a halottak száma, Angliában négyheti korlátozás elégséges lesz, Szlovéniában az általános iskolák is digitális oktatásra állnak át, Ismét rekordot döntött a napi új esetek száma Németországban.

Újabb intézkedéseket vezetnek be Szlovéniában, hogy mérsékeljék a járvány terjedését. Hétfőtől az általános iskolák is digitális oktatásra állnak át. A felsőbb szinteken tanulók már október közepe óta távoktatáson vannak. Az oktatási miniszter elmondta: a kormány döntése szerint a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenki számára online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak. Csak azoknak a gyerekeknek szerveznek felügyeletet, akiknek a szülei a rendőrségen, az egészségügyben vagy más létfontosságú szolgálatnál végeznek munkát. Szlovéniában az elmúlt napon újabb 29 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 683-ra emelkedett. Kórházban 1278 beteget ápolnak, közülük 122-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a csütörtökön életbe lépett angliai korlátozó intézkedések négyheti időtartama elégséges lesz ahhoz, hogy érdemi eredményeket lehessen elérni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek csütörtökön szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Johnson a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: tanácsadói szerint elégséges lesz négy hétig érvényben tartani ezeket a korlátozásokat ahhoz, hogy a járvány megfékezését szolgáló intézkedések tényleges hatást fejthessenek ki. Hozzátette: máris látszik a fény az alagút végén.

Négyszáz katonával segíti ki a cseh hadsereg a koronavírus-járvány következtében túlterhelt kórházakat. A cseh kormány hétfőn napirendre tűzi annak a rendeletnek a módosítását, amely lehetővé teszi, hogy 360-ról 900-ra emeljék a kórházakban és a szociális otthonokban dolgozó katonai egészségügyi személyzet számát - jegyezte meg a miniszter. A hadsereg orvosai és egészségügyi személyzete - mintegy 300 fő - mintegy három tucatnyi kórházban és szociális otthonban segítenek megbirkózni a járvány okozta gondokkal, elsősorban az orvos-  és nővérhiánnyal.

Párizs polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében az élelmiszer- és italboltoknak, valamint a kiszállítást vállaló éttermeknek este 10 órakor be kell zárniuk a francia fővárosban. Az intézkedés célja, hogy ne alakuljanak ki csoportosulások az üzletek és éttermek előtt a késő esti órákban.

Olaszországban megugrott a járványgörbe, és egy nap alatt 445 beteg halt meg az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint, miközben az emberek az éjfélkor életbe lépő kijárási tilalmakra készülnek. A halottak napi száma 445-re nőtt a korábbi 352-ről. Utoljára május 2-án halt meg ennél több beteg, akkor 474. Február 20. óta 40 192-en haltak meg a koronavírus-járványban és szövődményeiben. A halottak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Egy nap alatt több mint 34 ezer új fertőzöttet szűrtek a korábbi valamivel több mint 30 ezerhez képest. A vírustesztek száma egy nap alatt 212 ezer volt. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 472 ezret, kórházban több mint 23 ezer beteg van, intenzíven 2391-en. A február végétől regisztrált betegek száma elérte a 824 879-t.

Romlott a hónap eleje óta az új koronavírusos járványhelyzet Moszkvában, ezért a 6-11. osztályos tanulók számára november 22-ig meg kell hosszabbítani a távoktatást - közölte honlapján csütörtökön Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere. Szobjanyin rámutatott, hogy miközben az október 26. és november 1. közötti időszakban napi 4800 volt a naponta kimutatott új fertőzöttek száma, addig ez a szám erre a hétre 5200-ra emelkedett. A kórházba fektetett betegek száma ugyanebben az időszakban a napi 1150-ről 1300-ra nőtt.  A polgármester múlt héten november 28-ig meghosszabbította a fővárosi cégek számára azt az előírást, hogy alkalmazottjaik 30 százalékát távmunkában foglalkoztassák.

kijárási tilalom
iskola
Egyesült Királyság
Szlovénia
Olaszország
Boris Johnson
Csehország

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.