Ugrás a tartalomra

A Szabadkai Egyházmegye püspökévé szentelték msgr. Slavko Večerint

2020.11.14
16:06
2020.11.14
16:48
Forrás
Pannon RTV
Felszentelték Msgr. Slavko Večerint, a Szabadkai Egyházmegye új püspökét ma délelőtt az észak-bácskai városban. A szertartást az Avilai Szent Teréz-székesegyházban tartották.

A főszentelő Német László nagybecskereki megyéspüspök, a társszentelők, pedig Pénzes János nyugalmazott szabadkai megyéspüspök és Džudžar Djura, a bácskeresztúri Szent Miklós Görögkatolikus Eparchia püspöke voltak.

Bevonulással és harangszóval kezdődött a püspökszentelési ceremónia az Avilai Szent Teréz-székesegyházban, Szabadkán. Miután a püspökök elfoglalták a helyüket felkérték Német Lászlót, a főszentelő püspököt, hogy kezdje el a szertartást. Ezt követően felolvasták Slavko Večerin okmányát.

Német László a ceremónia keretében bemutatta a püspöki hivatást: „Mire szentelnek fel egy püspököt? Az elméleti válaszon nem sokat kell gondolkodnunk. A mai szentelésed által az apostoli testület utódainak közösségébe lépsz. Püspök leszel, apostol utód, akire a világegyház egy részét bízta a Jóisten. Az Egyház püspökei testületet képeznek. Ez a testület az apostolok testületének az utódja.”

Miután Slavko Večerin letette ígéretét, arcra borult az oltáron, a résztvevők pedig térde ereszkedve imádkoztak.

Majd a kézrátétel következhetett, amelynél a főszentelő püspök két kezét Slavko Večerin fejére helyezte, a többi püspökkel egyetemben. A kézrátétel után az evangéliumos könyvet nyitották ki a feje fölött.

Ezt követően megkenték a fejét a szent olajjal. Végül átnyújtották neki az evangéliumos könyvet, megkapta a gyűrűt, a mitrát és a pásztorbotot, majd elfoglalta helyét a püspöki székben.

Az Eucharsztia liturgiáját már az újonnan felszentelt püspök vezette, ezt követően Slavko Večerin pedig köszönetet mondott: „Köszönettel az életért, a papságért, valamint ezért a küldetésért, amit a püspökszentelés kegyelme által az Úr immár nekem ajándékozott. Az ő szentszíne elé járultam, alázatos lélekkel és elcsodálkozva, titokzatos jelenlétének, szeretetének és irgalmának nagysága előtt.”

A szentmise végén az új püspök a diakónusokkal a tiszteletadást követően körmenetben vonult ki a szabadkai székesegyházból.

püspök
püspökszentelés
Slavko Večerin
Szabadkai Egyházmegye

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.