Ugrás a tartalomra

Kerekeken érkezik hozzánk a mozi

2020.11.18
11:10
2020.11.18
16:17
Forrás
Pannon RTV
Dokumentumfilm-bemutatóra indul az újvidéki székhelyű DunaStart civil szervezet. A filmek a vajdasági magyarság kultúráját, szokásait hivatottak bemutatni.

A körút első állomása Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban volt. A Nagyanyáink konyhai hagyatéka, a Komatál és a Húsvét elnevezésű filmeket mutatták be.

Kiss Gergely, operatőr: „Öt-hat dokumentumfilmet sikerült elkészítenünk, most a koronavírusra való tekintettel kicsit alábbhagyott a produktív munka, de nemsokára folytatni fogjuk. Már van egy új projektumunk."

Póth Imre nyugalmazott rendező a helyszínen elmondta, céljuk, hogy minél több fiatal érdeklődést keltsék fel a filmezés iránt.

Póth Imre, nyugalmazott rendező: „Mi próbálkoztunk, hogy más iskolákban is, valakit felkutatni, olyan mentorokat, tanárokat, alkotókat, akik próbálnának a diákokkal filmkészítéssel foglalkozni, de nem nagy sikerrel. Ez a lehetőség, hogy körbejárjuk Vajdaságot, talán segít a mi igyekezetünkön, hogy a filmkészítés itt is szélesebb körben elterjedjen."

Az alkotók szeretnék eljuttatni a műveket Vajdaság több pontjára. Az eddigi tervek között hét település szerepel, többek között Zombor és Nagykikinda.

Király Károly, elnök, DunaStart: „Mindenképpen szeretnénk ezt a körutat arra felhasználni, hogy a fiatalokat motiváljuk. Motiváljuk abban, hogy lépjenek, hogy megismerkedjenek egyrészt a kultúrájukkal, másrészt a modern digitális eszközökkel, amelyekkel megtudjuk örökíteni a múltunkat."

A DunaStart civil szervezet 2017-ben alakult. A vajdasági magyarság történetével kapcsolatos dokumentumfilmek készítésével foglalkoznak.  

mozi
kerekeken
dokumentumfilm
bemutató
DunaStart
vajdasági
magyarság
kultúra
szokás
filmklub
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.