Ugrás a tartalomra

Így kell járni…

2020.11.22
16:20
2020.11.22
16:31
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a elnevezéssel kezdődött ma ötszemeszteres néptáncoktatói képzés Bácsfeketehegyen. Az eseményre egész Vajdaság területéről érkeztek érdeklődők.

Az érvényben lévő járványügyi előírásokkal összhangban a vasárnapi, egész napos találkozó két részből állt. Délelőtt a középiskolások, míg délután az egyetemista, felnőtt korosztály hallgathatta meg a különböző témájú előadásokat.
A résztvevők többsége már gyermekkora óta táncol. Mindannyiuk szívéhez közel áll a néptánc és fontos számukra a hagyomány fenntartása.

Lukács Sára, Temerin: „Szeretném mélyíteni a tudásomat a néptáncpedagógiával kapcsolatban, nemcsak a néptánc tudás érdekel, hanem az is, hogy milyen viseletet vegyünk fel. Milyen elméletek futnak ezek mögött, mivel ezekre még nem nagyon volt alkalmam betekintést nyerni.”

Koós Dezső, Ada: „A néptánc megmozgatja az embert, gyönyörű mozdulatokat tanít, de fontos a közösségi erő, ami akár reggel, akár este összehozza az embereket.”

Az előadók Magyarországról érkeztek. Lévai Péter a képzés egyik megalkotója. Előadásának fő témája a tánctanítás módszertanával való megismerkedés, hogy mik azok a nagyon egyszerű, hatékony fogások, amivel a gyerekek motivációs szintjét meg lehet tartani. Előadásában szó esett a táncok technikai, fogalmi rendszerének kialakításáról, de a technikai kivitelezési formákról is.

Lévai Péter, mesteroktató, Magyar Táncművészeti Egyetem, Magyarország: „A néptánc ma szimplán bemutatók, funkcionális versenyek, vetélkedők, iskolai bemutatók sokasága. Ami volt régen, az már nem funkcionál. Vagyis más alapokra kell helyezni a tánc értelmezését és a tanulási módszertanát is.”

A néptáncoktatói képzést még 2005-ben indították el Vajdaságban, és a mai napig nagy igény van rá - mondta Brezovszki Roland. A szervező hozzátette, erről tanúskodik a mintegy 120 jelentkező is: „Meghirdettük, egy hónapot adtunk a jelentkezésre, és én azt gondoltam, hogy egy 40-45-en fognak majd jelentkezni. Körülbelül 120 jelentkezője van Vajdaságból ennek a képzésnek. A középiskolásoknak is adtunk teret, hogy ők is nézzék meg, hiszen nem tudjuk, hogy kiből lesz majd a cserebogár. Nagyon sokan vannak, akik már visszajárnak. Már végigjárták ezt, de úgy gondolják, hogy érdemes többször meghallgatni ezeket az előadásokat.”

A képzés szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az esemény pedig a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Bácsfeketehegy
Vajdaság
néptáncoktató
képzés
Brezovszki Roland

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.