Ugrás a tartalomra

Közel 300 vipera született idén Kunpeszéren

2020.11.23
18:32
2023.11.02
08:59
Forrás
Sokszínű Vidék
A terepszezon végéhez érve az elmúlt hetekben számba vették a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban 2020-ban született kisviperákat, tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

28 nősténytől 296 kisvipera jött világra, ezzel 3515-re emelkedett a Központban 2004-óta született viperák száma. Átlagos súlyuk 2,8 g, átlagos hosszuk pedig 14,5 cm volt.

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legvédettebb kategóriába tartozik: természetvédelmi értéke egymillió forint. A magyar gerinces fauna egyik legveszélyeztetettebb faja.

A hossz- és súlymérés mellett minden kiskígyóról egyedi azonosítókép is készült, hiszen a fejen található pajzsok alakja és elrendeződése egyedre jellemző és egész életen át állandó. Így egy-egy viperát a fejpajzsok alapján bármikor megismernek a védelmi programban dolgozó szakemberek, és akár egy vedlett bőr alapján is be tudják őket azonosítani.

Ősszel a központ szabadtéri terráriumai is újjászülettek az üzemeltetést végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásával.

A nyitás óta eltelt 16 évben elhasználódott terráriumokat lebontották, helyükre 70 darab modern, az itt élő állatok biztonságos elhelyezését szolgáló terrárium épült. A munkálatokban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Fővárosi Állat- és Növénykert kollégái is részt vettek.

A hideg idő beköszöntével az itt élő viperák – akárcsak vadon élő társaik – telelni térnek a biztonságot jelentő földalatti telelőüregekbe, és majd csak tavasszal lesznek láthatóak.

vipera
állat

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.