Ugrás a tartalomra

Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre

2020.11.26
10:56
Forrás
Elobolygonk.hu
Egy pályázat keretében a természetvédelmi szakemberek Pest megye több pontján végeznek gyep- és erdőhelyreállító munkákat, melyek alapját az özönnövények elleni küzdelem jelenti.

Schneider Zoltán, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság projektmenedzsere elmondta: miután évtizedekkel ezelőtt abbamaradt az érintett területek hasznosítása, korábban jellemzően legeltették őket, elindultak azok az erdősülési folyamatok, melyek az özönnövények térhódításának kedveztek. A fásszárúak tekintetében a keskenylevelű ezüstfa, a fehér akác, a mirigyes bálványfa és a nyugati ostorfa, a lágyszárú fajok közül pedig a selyemkóró terjedése okozza a legtöbb gondot. Schneider Zoltán hangsúlyozta, a megfelelő beavatkozással akár 100 hektáros gyep-, illetve erdőterület is helyreállítható, ugyanakkor a nyomon követés a munkák végeztével is fontos. A készenlétre országos szinten szükség van, hiszen a klíma változása és a globalizáció következtében Magyarországon is egyre-másra vernek gyökeret a távoli földrészekről származó új fajok.

özönnövények
veszély
gyep
őshonos
élőhely
természetvédelmi

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.