Ugrás a tartalomra

Veszélyeztetett fajjá kell nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst

2020.11.26
11:12
Forrás
Elobolygonk.hu
Olyan drámai mértékben csökkent Ausztráliában a kacsacsőrű emlős populációja az elmúlt 30 évben, hogy a szakértők szerint veszélyeztetett fajjá kell nyilvánítani az ikonikus állatot.

Victoria államban már kezdeményezték tudósok a kacsacsőrű emlős veszélyeztetett fajjá nyilvánítását. Most a kutatók Új-Dél-Wales állam kormányához nyújtották be javaslatukat egy jelentéssel együtt, amely a faj kihalással fenyegetettségének mértékét taglalja. A különleges állat élőhelyének mérete Ausztráliában mintegy 22 százalékkal csökkent az elmúlt három évtizedben. A szakértők becslése szerint a populáció több mint 50 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági célú történelmi területtisztítások, a folyószabályozás és a szélsőséges szárazságok következtében. Az egyre súlyosabb és gyakoribb bozóttüzek is hozzájárulhattak ehhez. A kacsacsőrű emlősök száma az elmúlt évtizedekben mintegy a felére csökkent, de a pontos számok nehezen meghatározhatók, mivel rejtélyes, éjszaka aktív állatokról van szó. Az Természetvédelmi Világszövetség a számukat 30 és 300 ezer között határozta meg 2016-ban.

kacsacsőrű emlős
veszélyeztetett faj
Ausztrália

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.