Ugrás a tartalomra

Az elmúlt 250 évben 571 vadon élő növényfaj pusztult ki bolygónkon

2020.11.27
15:14
2020.11.27
15:20
Forrás
www.elobolygonk.hu
Ez a szám kétszerese a kipusztult állatfajokénak.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban több tanulmány elemzéseit figyelembe véve arra jutottak, hogy a növények kihalása körülbelül ötszázszor olyan gyorsan történik, mint az iparosodás előtti természetesebb körülmények között történt – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A növényfajok kihalásának fő oka a természetes élőhelyek emberi tevékenység miatti pusztítása: ilyen az erdők kiirtása és a területeik mezőgazdasági hasznosítása. A növények kihalása kevésbé látványos, mint egy-egy állatfaj kihalása, hiszen többéves kutatómunka után lehet azt állítani róla, hogy kihalt. Sok feltehetően már a felfedezése előtt eltűnik.

A növények kihalása nem csak a fajgazdagság sérülése miatt probléma: soha nem tudható, hogy milyen, esetleg gyógyászati haszna lett volna az adott fajnak. Egy növény eltűnése a táplálékláncban is nagy problémát okozhat. A klímaváltozás és a szőkülő élethelyek miatt 50 éven belül az állat- és növényfajok egyharmada eltűnhet.

növény
kihalás
bolygó
állat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.