Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a karácsonyi ünnepkör

2020.11.29
15:33
2020.11.30
13:54
Forrás
Magyar Katolikus Lexikon
A keresztény kultúrkörben Szent András napjához legközelebb eső vasárnapot választják ki, ami egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti, és ezzel elkezdődik a karácsonyi ünnepkör is.

A szabadkai Szent György-templom adventi koszorújának első gyertyáján is fellobbant a láng, ami az Istenben való hit szimbóluma. Palatinus István, a templom plébánosa elmondta, ezekben a rendhagyó, nehéz időkben még inkább kidomborodik a hit egyik fontos igazsága, hogy az élet nemcsak egy földi valóság, hanem Isten szeretetébe vezet át bennünket.

A karácsony előtti negyedik vasárnappal elkezdődött a remény időszaka, azaz adventje. Szent András apostol napjához, november 30-hoz a legközelebb eső első vasárnappal a keresztény egyházi év, a karácsonyi ünnepkör és természetesen az adventi időszak is kezdetét veszi.

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyi előkészület ideje. Jelképe az adventi koszorú. Ezt rendszerint fenyőgallyakból fonják. A ráhelyezett négy gyertya közül, minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák Jézus születése révén szétáradó világosságot, hitet, örömet, reménységet és szeretetet jelképezik.

Ne a pánik embereivé váljunk ezekben a nehéz időkben, hanem a bizalom embereivé, figyelmeztette a hívőket Palatinus István plébános, a szabadkai Szent György-templomban megtartott szentmisén. Arra szólított fel, hogy a hit szilárdsága vezessen bennünket, sőt forduljunk mélyebb önvizsgálattal magunkba. A Szent György-templomban is fellobbant az adventi koszorú első, a hitet jelképező gyertyája.

A járványhelyzet ellenére egyesek egyetlen szentmisét sem mulasztanak el.

Csánki Teréz: „A várakozás nagyon nehéz, mert nincsenek itt a gyerekek és egyedül vagyok, és ez a reggeli szentmise minden vasárnap nagyon jó. Erővel tölt el és várom azt, hogy elmúljon ez a veszély és mindenki egészséges maradjon.”

Katona Mária: „Nekem az advent nagyon szép, eddig böjtöltünk, most már beléptünk az adventba és várjuk a karácsonyt.”

Fejős István: „Egy megkönnyebbülést, és tudom, hogy bízhatok, akármi ér, valamilyen módon számíthatok az Úr segítségére.”

Akikért nem szólt a harang címmel rendhagyó módon az adventi szentmisén az 1944-45-ben vidékünkön elkövetett vérengzés áldozataira is emlékeztek.

Palatinus István a szabadkai Szent György-templom plébánosa: „Mi itt ebben a templomunkban ma megemlékezünk a szentmisénk végén róluk, és hisszük azt, hogy elérkezik majd az az időpont, ezt is reménységgel hordozzuk, amikor maga az egyház is megindítja ezeknek az embereknek a boldoggá avatási eljárását, hiszen nemcsak egy politikai ügy ez, hanem a hitről való tanúságtétel is, mert egyszerre történt itt egy megtorlás, egy teljes emberi érthetetlenség, amikor kegyetlenül kioltják a legártatlanabb gyermektől a legidősebb emberig válogatás nélkül az emberek életét, ítélkezés nélkül.”

Ezen a napon Magyarország több városában, illetve Vajdaságban is az áldozatokért miséztek: Szabadka mellett a többi között Újvidéken, Topolyán, Temerinben, Verbászon, Óbecsén, Tótfaluban, Bezdánban, Szenttamáson és Kelebián is megemlékeztek az 1944-45-ös megtorlás sok ezer áldozatáról. Vidékünkön 54 papot és lelkészt öltek meg a vérengzés során.

Advent és annak tudnivalói

Az advent a latin  adventus, eljövetel szóból ered. Alapgondolata a megtestesülésben közénk érkező Krisztus várása. Az Úr eljövetelére bűnbánó lélekkel készülünk.

A legutóbbi évtizedekig kerülték az adventi időszak alatt a zajos mulatságokat, táncot, lakodalmat sem tartottak. Az advent hagyományos vallásos alaphangulatát Közép-Európa-szerte a hajnali mise, a roráte jelenti. Sok helyütt szokás volt, hogy a gyermekek énekszóval, csengetéssel költögették a híveket, hogy a szentmisére odaérjenek. A rorátéhoz nagyszámú hiedelem is fűződik.

Az adventi időszak jellegzetes hagyományai közé tartozik az adventölés kántálás és szálláskeresés. Ugyancsak erre az időszakra esik több jeles nap, amelyeknek népi hagyományköre kisebb-nagyobb mértékben vallásos elemeket is tartalmaz, például Szent Miklós, vagy Luca napja. Ekkor van a téli napforduló ideje is, amely a téli időszak vallásos mágikus népi szokáshagyományának nagy részén érezteti hatását.

A legújabb kor adventi  szimbóluma az adventi  koszorú, ennek négy gyertyáját az adventi vasárnapokon gyújtjuk meg. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet.

Palatinus István, a szabadkai Szent György templom plébánosa:

"Minden év, különösen ez a nehéz megpróbált esztendő, amelyben most járunk arra hívja a hívőket, hogy egy mélyebb önvizsgálatot egy mélyebb lelkiismeret vizsgálatot is tartsanak. Ne a pánik embereivé váljanak, hanem a bizalom embereivé. Hiszen Isten maga is beszél arról, hogy a vég el fog következni, de ezt nem azzal a szándékkal mondja nekünk, hogy elrémisszen bennünket vagy félelmet keltsen bennünk hanem, hogy felkészítsen egy tudatos vele való találkozásra és hogy a hit jegyében járva bizalommal tekintsünk előre. Az advent is erre szólít. Tekintsünk előre hiszen ismét, ebben az esztendőben is érkezik a bátorítás, a reménység amire annyi embernek szüksége van."

advent
karácsonyi
készülődés
koszorú
gyertya

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.