Ugrás a tartalomra

Hogyan segíthetünk az állatoknak átvészelni a telet?

2020.11.30
12:09
2020.11.30
12:18
Forrás
elobolygonk.hu
A téli hónapokra számos állatnak nyújthat menedéket vagy életmentő táplálékot a kertünk, ha idejében megteremtjük a feltételeket.

A www.elobolygonk.hu cikke szerint hagyjunk meg egy kisebb, magas fűvel borított területet. Ez nemcsak télre jó tanács: az év többi szakában is biztosított, természetes és hosszabb időre bolygatatlan búvóhely tökéletes hely a sünöknek, hasznos rovaroknak. A területnek nem kell nagynak lennie, már egy-két négyzetméter elegendő. 

Készítsünk téli lakhelyet kerti hulladékból. A metszési munkálatokból és a lombhullásból származó növénymaradványokból ideális búvóhely készülhet az állatoknak: a halomba rakott ágak, levelek, kisebb farönkök nyújtotta menedéket a sündisznó, sőt számos béka- és gyíkfaj is felkeresheti majd. A rovarevő madarak számára pedig terülj-terülj asztalkámként funkcionálhatnak. 

A nem menedékhelynek szánt, de régóta nem mozgatott, halomba rakott növényi maradványokat ne gyújtsuk meg, és a felaprításának, átmozgatásának se essünk neki úgy, hogy előtte óvatosan ne ellenőriztük volna a kupacot. 

Csökkentsük a bolygatással járó kerti munkákat. Az ágyások meghagyásával a növényi maradványokban telelő hasznos rovarok, például katicabogarak számára biztosítunk búvóhelyet, a föld felásásának mellőzésével a nyugovóra térő békák és poszméhek lélegezhetnek fel. 

Ne feledkezzünk meg a madáretető és -itató feltöltéséről sem. Építsünk süngarázst. Sündisznók számára külön bejáratú szálláshelyet is alkothatunk. A sok helyen süngarázsnak nevezett építménybe akár több állat is befészkelheti magát.

állat
madár
kert
sün
gally
madáretető

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.