Ugrás a tartalomra

Hiába ellenállók a jaguárok, a klímaváltozás így is próbára teheti őket

2020.12.03
18:57
Forrás
www.elobolygonk.hu
A jaguárok túlélési esélyeit nem csak az rontja, ha az extrém időjárási helyzetek gyakran váltják egymást, rossz hatással van rájuk az élőhely csökkenése is.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem vezette azt a kutatást, amelyben a jaguárok várható jövőjét és túlélési esélyeit vizsgálták. Hat különböző jaguárpopulációs helyzetet elemeztek, benne olyan információkat, mint a magányosan élő nagymacska viselkedése, párzása, a kölykeinek születése az év egy bizonyos szakában, az állatok versengése, az illegális vadászatuk vagy épp az éhhaláluk, illetve a kulcsfontosságú zsákmányállataik mennyisége. A számításokból az derült ki, hogy a jaguárok jól megbirkóznak mind az extrém aszályos, mind a kiugróan árvizes időszakokkal, azonban az már végzetes lehet számukra, ha ezek az időjárási helyzetek rövid időn belül megismétlődnek. További veszélyt jelenthet mind magának a jaguárnak, mind pedig a zsákmányállatainak ember általi vadászata, illetve az élőhely csökkenése.

jaguár
klímaváltozás
extrém időjárás
túlélés
kutatás

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.