Ugrás a tartalomra

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

2020.12.04
20:59
Forrás
MTI
Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a lehetőséggel elsőként a naponta sok emberrel érintkezésbe lépő egészségügyi és oktatásügyi alkalmazottak, valamint a szociális munkások élhetnek. A vakcinát 70 fővárosi felnőttrendelőben ingyenesen és önkéntes alapon fogják beadni, szombattól kezdődően. Anasztaszija Rakova polgármester-helyettes pénteken a Moszkva 24 televíziónak elmondta, hogy az év végéig a fővárosban a jövő év elejéig tovább száz oltóhely nyílik meg és a számuk később tovább bővül majd.

A védőoltás igénylésére jogosult foglalkozási kategóriák köre a későbbiekben, a vakcinautánpótlás függvényében, bővülni fog. Az oltásra 18 és 60 év közötti igénylők jelentkezhetnek a polgármesteri hivatal honlapján.

Nem kaphatják meg a két injekcióból álló adagot az ennél idősebbek, a terhes nők, egyes krónikus betegségekkel élő emberek, valamint olyanok, akik az elmúlt két hét alatt felső légúti fertőzésen estek át, vagy egy hónap alatt valamilyen más védőoltást kaptak.

A kifejlesztői szerint 95 százalékos hatékonyságú Szputnyik V vakcinakúra két oltásból áll, amelyeknek beadása között 21 napnak kell eltelnie. A vakcinációról a páciensek igazolást kapnak.

koronavírus
Oroszország
oltás

Most

15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.