Ugrás a tartalomra

Helyi termékek minősítése Zentán

2020.12.11
14:19
2020.12.11
16:28
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Helyi Termék védjegy odaítéléséről döntött a Prosperitati Alapítvány a VaTaBeT-tel és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével együtt.

A megjelölést minden olyan termék megkaphatja, amely hűen visszatükrözi a hagyományos vajdasági jegyeket. A védjeggyel ellátott kézműves árucikkek már megtalálhatóak egyes üzletek polcain, azonban ezek a drágább árkategóriába sorolhatóak. 

A termékek szemléjét és minősítését hagyományosan a Zentai Gazdanapokon és más eseményeken szokták megtartani, azonban az idei év járványhelyzete miatt ezek a rendezvények elmaradtak, így egy külön délelőttöt szántak az értékelésre.

Az eseményen 54 készítő több mint 200 termékét értékelte a szakmai zsűri. A Bálint pincészet 6 féle borral is jelen volt a véleményezésen.

Bálint Ákos, borász: „Fontos, hogy megfelelünk-e annak a követelményeknek, amelyeket a helyi termék védjegy kíván. Ez majd eldől. Egyébként szerintem ez majd a vevőknek is fontos lesz, amikor majd rajta lesz a termékünkön, hogy a helyi termék védjegyet viseli.”

 A Vajdasági Helyi Termék védjegy ma már Szerbiában is hivatalosan bejegyzett megjelölés, így most már bárhol használhatják a termelők és a kézművesek. Egy ilyen terméknek több szempontnak is meg kell felelnie.

Ments András, elnök, VaTaBeT: „Azért lett felkérve a zsűri, hogy azokat a motívumokat és azokat a hagyományokat ellenőrizze, hogy ez valóban megfelel-e a hagyományos, vajdasági értékeknek, hiszen egy magyarországi motívum az nem biztos, hogy vajdasági helyi termékké válik.”

A helyi termékek részére Facebook oldalt hoztak létre a szervezők, így a karácsony közeledtével ezen a felületen is tudják értékesíteni a készítők a termékeiket. Emellett már folynak a tárgyalások egy zentai kézműves bolt kialakításáról is a város szívében.

Vajdasági Helyi Termék
Zenta
védjegy
VaTaBeT
Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.