Ugrás a tartalomra

Egyre többet vásárolunk online

2020.12.22
07:16
2020.12.22
16:33
Forrás
Pannon RTV
Az online vásárlások felpörgése már a járvány első hulláma, a tavaszi karantén ideje alatt megkezdődött, karácsony előtt pedig csak tovább fokozódott.

Megugrott idén az online vásárlások száma világszerte. Magyarországon sincs ez másként. Ugyanakkor a hagyományos vásárlás sem szűnt meg, de a biztonságos, fotelből való vásárlás sokkal népszerűbb lett a járvány hatására.

Az ünnepi vásárlás a koronavírus-járvány ellenére idén sem maradt el. Fiatalok és idősek is járták Budapest utcáit karácsony előtt. Voltak, akik a helyszínen válogattak, de sokan célzottan érkeztek az üzletekbe, hiszen korábban online már megtekintették a termékeket. „Két kisgyerek van, akiknek jöttem valami kis apróságot nézni, de előtte megnéztem én már a neten, hogy most mi a kínálat nagyjából. Egy csomó játékot már ismerek, ezeket a kirakókat, meg ezeket alapvetően ismerem, és most eléggé célzottan jöttem, kis logikai játékot, meg ilyesmit keresek.”

Az üzletvezetők szerint sokkal többen vásároltak idén online, mint a korábbi években. Egy főként fajátékokat áruló boltban tavasszal és most is megugrott az online vásárlások száma. Szabó István, cégtulajdonos: „A járványhelyzet tavasszal nagyon felborította az egyensúlyt, az üzletek gyakorlatilag nem működtek, és az online kereskedés az két-három hétig ilyen kiugró eredményeket produkált. Aztán ilyen májustól visszaállt a normál mederbe, nyáron körülbelül annyi volt, mint előző évben. Az idei év szeptemberében, pedig még nem lehetett tudni, hogy mi történik majd, hogy lesz a korlátozásokkal, és mentek az üzletek, ment a webáruház is. Pontos számokat még nem látunk, de most a webáruháznál azt érezzük, hogy a tavalyihoz képest szerintem 20-30 százalékkal biztosan jobb, mint az előző évben. Nyilvánvaló, hogy ez a hagyományos üzleteink rovására megy, mert ott meg érezzük a jelentős visszaesést.”

Magyarországon az idei év első hat hónapjában az összesített belföldi online forgalom meghaladta a bruttó 355 milliárd forintot, ami közel 35 százalékos bővülést jelent 2019 azonos időszakához viszonyítva. Leginkább az élelmiszerek, a drogériai és háztartási cikkek, az otthonnal, kerttel kapcsolatos és a barkácsoláshoz szükséges termékek, és a számítástechnikai eszközök iránt ugrott meg az online kereslet – derült ki a GKI Digital és az Árukereső.hu kutatásából. A CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatás eredményeiből pedig az derült ki, hogy a 60 év felettiek 16 százaléka intézi az ajándékvásárlást idén online.

online
vásárlás
korona
járvány

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.