Ugrás a tartalomra

Van karácsony bejgli nélkül?

2020.12.23
14:21
2023.11.02
08:59
Forrás
origo.hu, Pannon RTV
Miért szokott ott lenni az asztalon karácsonykor a bejgli? A diós megvéd a rontástól, a mákos bőséget és boldogságot hoz. Így tartja a népi hiedelem.

Bizonyos források szerint a bejgli eredetileg Sziléziából származik. Európában a 14 században lett ismert. Vannak, akik örmény finomságnak tudják, de az eredeti származási helyét nem ismerni biztosan.
A régiek még patkó formájúra készítették. Innen eredhet a német majd osztrák elnevezése, mely Magyarországon a 19. század második felében lett népszerű.

A magyar családok közül nemcsak a tehetősebbek majszolhatták, megtalálható volt a paraszti kultúrában is. A diót rontás ellen használták, míg a mák a bőséget és a sok pénzt jelképzete, ezért nagy becsben tartották ezt a fajta kalácsot. Így került dédanyáink süteményes receptjei közé is, akik kizárólag karácsonykor sütötték.

Próbáljunk megkérdezni több vajdasági nagymamát, biztos, hogy mindegyiknek megvan a saját jól bevált bejgli receptje. Napjainkra a diós és mákos bejglin kívül divatos lett a az aszalt szilvás, az aszalt sárgabarackos, a marcipános és a nutellás is.
Mondhatjuk, hogy egyes háztartásokban minden karácsony fontos eleme a bejgli, talán a hagyomány éltetése miatt, talán azért, mert a gyermekkor karácsonyait hozza vissza.

A régi receptek mellett ma már egészséges, cukormentes változatokat is tudunk készíteni. Igaz itt már nem szükséges fellapozni a receptes könyvet, elég csak bepötyögnünk az internet keresőjébe a bejgli szót, és variációk sokasága tárul elénk.
 

karácsony
bejgli

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.