Ugrás a tartalomra

Románia: Megszavazták a bizalmat Citu kormányának

2020.12.24
07:11
2020.12.24
07:32
Forrás
hirado.hu
Az új román kormány tagja az RMDSZ is.

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament Florin Citu miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának. Az új kormányt a koalíciós pártok és a kisebbségi frakció 260 törvényhozója szavazta meg. A kabinet beiktatásához legalább 228 szavazatra volt szükség, 186 képviselő és szenátor a kormány beiktatása ellen voksolt. A választási bizottság szerint a kétkamarás bukaresti parlamentben 466 törvényhozó nyert mandátumot, de közülük 11 egyelőre nem tagja a parlamentnek, mert nem tette le a hivatali esküt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében felszólaló Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető leszögezte: a romániai magyarok nem jelentenek nemzetbiztonsági fenyegetést, nem ellenségei a románoknak, hozzá akarnak járulni szülőföldjük fejlődéséhez.

A nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása és az idegengyűlölet hatékony büntetése is szerepel a Florin Citu vezette jobbközép bukaresti kormány programjában, amelyet szerdán tettek közzé a parlament honlapján. A kisebbségek védelmével kapcsolatos törvényalkotási és kormányzati intézkedések külön fejezetben szerepelnek, de a dokumentum más részeiben is foglalkozik a közigazgatási anyanyelvhasználattal és anyanyelvű oktatással. Egyebek mellett a telefonos ügyfélszolgálatok, formanyomtatványok, űrlapok, szakmai továbbképzések esetében tervezi a kormány az anyanyelvhasználat bővítését, de a program azt is előírja, hogy az egészségügyi szolgáltatások szintjén érvényesíteni kell az európai nyelvi charta előírásait.

A külpolitikai fejezetnek a román-magyar kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó szakasza is kitér a kisebbségek kölcsönös védelmére. Románia „az európai értékek szellemében és a jövő felé fordulva” szándékozik fejleszteni kapcsolatait Magyarországgal, és a kisebbségi vegyesbizottság tevékenységének újraindítását sürgeti.

Románia
kormány
Florin Citu

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.