Ugrás a tartalomra

Karácsony böjtje, Jézus születésének előestéje

2020.12.24
14:48
2020.12.25
06:53
Forrás
Pannon RTV
Isten mindig velünk van, újra és újra közénk jön, sohasem hagy bennünket magunkra - üzenik a hagyományos egyházak püspökei karácsonyi köszöntőjükben. Azt kívánják, legyen öröm és hála a szívekben, ünnepeljük együtt Jézus születését.

Ma van karácsony böjtje, Jézus születésének előestéje. A hagyomány szerint december 24-e, éjfélig tartó szigorú böjti nap. A családok egészen az esti harangszóig böjtölnek, és csak ezután fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg alma, dió, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül, végül mákos guba volt, de újabban kialakult, hogy hal, illetve töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalra.

A betlehemi gyermek születése nyújtson vigaszt a nehéz élethelyzetben lévőknek, társadalmunk felelős vezetőinek pedig bölcs körültekintést kért Slavko Večerin, szabadkai katolikus megyéspüspök. Slavko Večerin, szabadkai katolikus megyéspüspök: „Legyünk fiatalok vagy idősek, egészségesek vagy betegek, a legfőbb feladat, illetve elsődleges küldetés, hogy Isten általunk ma is megnyilvánuljon a világban. Szeretném és imádkozom érte, hogy az előttünk álló karácsonyt úgy élhessük meg, mint egy találkozást ővele.”

Ilyen nehéz még nem volt soha - mondta üzenetében Német László, nagybecskereki katolikus megyéspüspök. Az első karácsonykor, mikor Jézus megszületett, akkor sem voltak rózsás idők - mondta. „Isten testet öltött egy nagyon nehéz időben, és ez azért volt lehetséges, mert Mária és József felismerték azt, hogyan kell cselekedniük és bátran bevállalták az életet.”

Karácsony ünnepén a lényeg, hogy velünk az Isten - áll Halász Béla, református püspök ünnepi köszöntőjében. „Idén nagyon sok testvérünk nem találkozhat a szeretteivel, de ha fizikailag el is vagyunk választva, lélekben együtt lehetünk, és együtt vallhatjuk azt, amit olvastunk az evangéliumból, velünk az Isten.”

A karácsonyi ünnepünkben ismerjük fel az igazi tartalmat, fogadjuk be a karácsonyi örömöt, Krisztus szeretetét - kéri Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes. „A karácsony személyes ünnep, a karácsony elsősorban nem a közösségbe jön el, hanem az egyénbe, a szívünkbe, a lelkünkbe. A karácsony az isteni szeretet kiteljesedése, és ez az Isteni szeretet áradhat ki mindnyájunkra, mindnyájunk szívére.”

A hagyományos egyházak püspökei egyúttal sikerekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánnak mindenkinek.

Jézus
karácsony
szenteste

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.