Ugrás a tartalomra

Szellemi kulturális örökség lett a finn szauna

2020.12.26
16:52
2020.12.26
17:00
Forrás
sokszinuvidek.hu
Először vettek fel a listára finn, máltai, paraguayi, valamint szingapúri hagyományt.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága a napokban

32 hagyomány felvételéről döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének szellemi kulturális örökség kormányközi bizottsága. A december 14. és 19. között online tartott ülésen először vettek fel a listára finn, máltai, paraguayi, valamint szingapúri hagyományt, így már összesen 131 ország kulturális örökségét tartják számon.

A listára felkerült többek között a svájci és francia mechanikus órák, szobrok, animált festmények és zenedobozok készítésének kézműves mestersége, az Egyesült Arab Emírségek és Omán teveversenyei, a tevékkel kapcsolatos társadalmi szokások és ünnepélyek, a zambiai budima nevű harci tánc, amelyben nők, valamint férfiak és gyerekek is részt vesznek.

A kuszkusz nevű búzatöret előállításának és fogyasztásának gyakorlata Algéria, Mauritánia, Marokkó és Tunézia közös kérésére lett a szellemi kulturális örökség része.

A lágy, lassú mozgássorból álló, a légzésirányításon alapuló hagyományos kínai mozgásforma, a tajcsi, valamint a cseh karácsonyi gömbdíszek üvegfúvásos készítése és dekorálása, a finn szaunakultúra és a faépítészet japán hagyománya is felkerült a reprezentatív listára.

ENSZ
UNESCO
kulturális örökség
finn szauna

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.