Ugrás a tartalomra

Milyen munka vár 2021-ben a Magyar Nemzeti Tanácsra?

2020.12.29
10:48
2020.12.29
17:34
Forrás
Pannon RTV
Elfogadták az idei költségvetés módosítását a Magyar Nemzeti Tanács idei utolsó ülésén, amely szerint a járványhelyzet miatt fel nem használt pénzt a vajdasági magyar digitális archívum fejlesztésére fordítják. A jövő évi büdzsét is megszavazták.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke beterjesztette a testület jövő évi munkatervét. Vajdasági magyar tehetségközpont alakulna jövőre, valamint három új magyar óvoda is épül. Számos, a magyarság számára fontos tanintézmény felújítása is folytatódik Vajdaság-szerte, de a tervek között szerepel a kulturális intézmények fejlesztése és a pusztulás peremére sodródott templomok megmentése is. Hajnal Jenő, elnök, MNT (Magyar Összefogás): „Ugyanúgy fontosnak tartjuk azokat az egyházfejlesztéseket is, amelyek már a 21. század idegenforgalmi elvárásainak is igyekeznek eleget tenni.”

A Magyar Nemzeti Tanács 2021. évi költségvetése a tervek szerint 24 százalékkal lesz magasabb az ideinél, azaz egymilliárd 691 millió 873 ezer dinárt tesz ki - ismertette Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Nagyon sok kiváló programpontot tartalmaz a 2021. évi költségvetés - mondta Novák Anikó. A Magyar Mozgalom tagja azonban több kérdést is megfogalmazott a szabadkai központú tehetséggondozó hálózattal kapcsolatban. „Felsorolva szerepel Óbecse, Topolya és Zenta is, azok a települések mellett, amelyekhez kapcsolódik konkrét intézkedés. Az első kérdésem az, hogy akkor mi a terv a többi településre? Illetve örülnék, ha kapnánk egy rövid tájékoztatást arról is, hogy a többi esetben milyen tevékenységek fognak folyni, mert van, ami egyértelmű számomra, Magyarkanizsa vonatkozásában a Vajdasági Birkózóakadémia.”

Nagyon fontos, hogy a jövőben a magyar közösségben előtérbe kerül a tehetséggondozás, hiszen eddig keveset foglalkoztak a tehetséges diákokkal. De nemcsak a sporttehetségeket karolják fel - így reagált De Negri Ibolya, a Végrehajtó Bizottság tagja (Magyar Összefogás). „A program szerint valójában a sporttehetség kerül előtérbe, de úgy gondolom, hogy mögötte vannak a más tehetségterületek is, és azok is előtérbe kerülnek, hiszen tudjuk, hogy fel kell nevelnünk a generációkat, már kis korban kell elkezdenünk a tehetséggondozást, így hát az általános iskolákban is több tehetségterületen folyik majd a munka.”

A Pannónia Alapítvány 2021. évi munka- és pénzügyi tervének javaslatát Bodzsoni István igazgató ismertette. Elmondta, a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére a médiaház csúcsra járatta a teljesítményét, és ez az ütem átmegy a 2021-es évre is. Külön kiemelte a távoktatást. „Körülbelül háromezer tanórát gyártottunk le a mai napig. Ez egy óriási munka, egyszerre három helyszínen. Ebben a stúdióban, egy másik stúdióban és a zentai stúdióban folyt a munka. Ez az egyik, a másik pedig az, hogy, ezt valószínűleg önök jobban tudják, mint én, hogy számos, szinte a vajdasági magyar rendezvények 90-95 százaléka elmaradt, és az intézményi megjelenések is elmaradtak, ez mind átköltözött az online térbe, majd a képernyőre. Ennek a nagy részét, szinte a 90 százalékát a Pannon valósította meg.”

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai vita nélkül, szavazattöbbséggel elfogadták a Pannónia Alapítvány 2021. évi munka- és pénzügyi tervét.

Jóváhagyták a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház 2021. évi munka- és pénzügyi tervét. A testület jóváhagyta továbbá a topolyai, magyarkanizsai, kishegyesi és adai könyvtárak jövő évi munka- és pénzügyi tervét is. Tanintézmények igazgatóválasztási eljárásairól, igazgatóbizottsági tagcserékről, kulturális intézmények vezetőinek és igazgatóbizottsági tagok kinevezéséről is döntöttek.

A Magyar Nemzeti Tanács 2021. évi költségvetése a tervek szerint 24 százalékkal lesz magasabb az ideinél. Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével Mészáros György beszélgetett. Az interjúban a bajmoki Pál Gajódi Olivér támogatásáról is beszélnek.

Magyar Nemzeti Tanács
ülés
költségvetés
fejlesztések
Pannónia Alapítvány

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.