Ugrás a tartalomra

Járványhelyzet Szerbiában: 35 újabb áldozat, 1.787 további fertőzött

2021.01.07
15:00
2021.01.07
20:19
Forrás
021.rs, Tanjug, covid19.rs, Pink TV
Lényegesen kevesebb tesztelt személy és kevesebb új fertőzött Szerbiában - ez derült ki a 15 órai adatokból.

8845 mintavételből ezúttal egy nap alatt 1787 lett pozitív. A koronavírus szövődményeibe 24 óra alatt 35 személy hunyt el. Az adatok szerint csökkenőben van a kórházban kezeltek száma is, jelenleg 6311-en szorulnak kórházi ellátásra országszerte, 229 beteg állapota kritikus, őket lélegeztetőgépen kezelik. A járvány márciusi kezdete óta Szerbiában csaknem 354 ezer személynél mutatták ki a koronavírust, és hivatalosan összesen 3479-en vesztették el a harcot a kórral szemben. A halálozási arány 0,98 százalékos.

110 oltópontot alakítanak ki Szerbia-szerte, elsősorban a kórházakban, hogy növeljék a koronavírus elleni vakcinnáció tempóját az országban. Jelenleg az oltás első fázisa zajlik, amelynek keretében 720 ezer személy kap védőoltást - részletezte Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. Az idősotthonok lakói és a covid-részlegek dolgozói kapják meg elsőként a vakcinát, majd a 75 éven felüliek, akik 300-350 ezren lehetnek. A második fázisban újabb 740 ezer ember kap oltást, vagyis a 65 évnél idősebbek, akik nem kerültek be az első körbe, továbbá az állami szervek és intézmények, vagyis a hivatalnokok, valamint a katonaságnál, a rendőrségnél és az oktatásban dolgozók. A harmadik fázisban 1,7 millió embernek adnák be a vakcinát: az 50-től 64 éveseknek, függetlenül attól, hogy veszélyeztetett csoportba tartoznak-e vagy sem, valamint az 50 évnél fiatalabbaknak, akiknek alapbetegségük van.

700 újabb koronavírusos esetet regisztráltak Vajdaság területén egy nap alatt - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Mint írják, továbbra is rendkívüli a járványhelyzet a tartomány területén, ugyanakkor folyamatosan csökken az aktív betegek száma, jelenleg 20418-an vannak. A legtöbb beteg még mindig Újvidéken van, több mint 5 ezer, Nagybecskereken 1600-nál, Pancsován 1300-nál, Szabadkán és Palánkán 1000-nél több az aktív esetek száma.

A pravoszláv karácsony után várható, hogy emelkedik majd az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában - ezt mondta dr. Predrag Kon. A járványügyi szakember a Happy TV-nek adott interjújában azt mondta, egyértelmű, hogy az ünnepek a betegek számának emelkedését eredményezik majd, vonatkozik ez a szilveszterre, de az ortodox karácsonyra is. Belgrádban például már most látszik a számok növekedése - tette hozzá Kon.

fertőzés
járvány

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.