Ugrás a tartalomra

A vártnál is gyorsabban olvad a bolíviai Tuni-gleccser

2021.01.09
21:39
2021.01.09
21:47
Forrás
Elobolygonk.hu
A bolíviai Tuni-gleccserről is kiderült, hogy az eddig véltnél gyorsabb ütemben olvad. Ez tovább súlyosbítja a 60 kilométerre lévő főváros, La Paz helyzetét, ahol már most is komoly gondot okoz a vízhiány.

Az Universidad Mayor de San Andres egyetem tudósai jelentése szerint az egykoron nagy területet elfoglaló gleccser mindössze egy négyzetkilométerre zsugorodott. Bár korábban úgy jövendölték, hogy a Tuni 2025-ig is kitart, most azt mondják, fenyegetően közel a teljes eltűnése. Edson Ramírez gleccserkutató szerint anno a teljes szektort jég borította, most viszont a gleccser egykori útvonalának nagy részén csak elszíneződött kövek maradtak, amelyek évszázadok óta először kerültek napvilágra. A szakértők szerint a gyorsan változó klíma miatt gyorsult fel a folyamat, valamint egyre megszokottabbá váltak a heves esőzések és a szárazságok, valamint a hegyek is kiszámíthatatlanabbak lettek. 

Bolívia
Tuni
gleccser
La Paz
vízhiány

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.