Ugrás a tartalomra

Magyarországon is azonosították az új vírusvariánst

2021.01.13
13:20
2021.01.13
16:33
Forrás
Pannon RTV
Magyarországon három beteg mintájában azonosították a koronavírus új mutációját. A vakcinagyártók többsége állítja, hogy a forgalomban lévő oltóanyagok hatékonyak az új variánssal szemben - hangsúlyozták az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A hétvégén egyébként megkezdődik a Moderna vakcina beadása is Magyarországon. A védekezés azonban továbbra is szükséges. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az interneten hamis koronavírus elleni oltóanyagokat árusítanak álprofilokon keresztül. Arra kérik a lakosságot, hogy csakis a kormány által kijelölt oltópontokon vegyék fel a védőoltást, ami egyébként ingyenes. Kedd estig már csaknem 87 ezer személy kapott védőoltást, többségében egészségügyi alkalmazottak, valamint idősotthonban lakók és dolgozók.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos, Magyarország: „Ez a vírus továbbra is változékony, ezzel alapvetően nem mondtam új információt, hiszen ezt az elejétől fogva tudjuk, viszont azt tudnunk kell, hogy ezek a különböző mutációk a viselkedésében és a járvány kezelése szempontjából milyen további beavatkozásokat igényelnek részünkről. Egyelőre a vakcinagyártók jelentős része, szinte mindegyike állítja, hogy az alkalmazott vakcinák, a kifejlesztett vakcinák hatékonyak az új mutánssal szemben is. Mi is ebben bizakodunk.”

Megkapta a koronavírus elleni védőoltást Müller Cecília. A magyar országos tisztifőorvos a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban kapta meg a vakcinát. Müllert a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával oltották be. Müller Cecília egészségügyi dolgozó, így az oltási terv szerint az elsők között kaphatta meg a védőoltást.

azonosít
koronavírus
variáns
mutáns

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.