Ugrás a tartalomra

A túlhalászat az óceánokban tárolt szén-dioxid mennyiségét is csökkenti

2021.01.13
14:35
Forrás
elobolygonk.hu
A tengereknek, óceánoknak eddig is fontos szerepet tulajdonítottak a klímakutatók a szén-dioxid megkötésében, de eddig elsősorban a part menti növénytársulások kaptak ebből a szempontból kitüntetett figyelmet.

Egy új kutatás alapján azonban a mély vizekben élő nagy testű halak is fontos szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében és tárolásában. A nyílt tengeren elpusztuló, viszonylag nagy súlyú példányok jelentős része ugyanis nem kerül a táplálékláncba, hanem lesüllyed a tenger fenekére – így a szervezetükben tárolt szén sem szabadul fel olyan gyorsan, mint a szárazföldön elhulló állatok esetében.

Az elmúlt több mint félszáz év alatt megtízszereződött az ipari halászat által kitermelt tonhalak, makrélák, kardhalak és cápafélék tömege. 1950 és 2014 között mintegy 320 millió tonna hal végezte a hálókban – mutat rá egy tanulmány.

A kutatók a fentiekre tekintettel arra figyelmeztetnek, hogy a halászflottákhoz köthető kibocsátás számításakor nem elegendő a működésük során elégetett fosszilis üzemanyagokkal kalkulálni, hanem a tevékenységük révén meghiúsuló szén-dioxid-tárolást is figyelembe kéne venni.

halászat
óceán
szén-dioxid

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.