Ugrás a tartalomra

Infektológus: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

2021.01.16
21:48
2021.01.16
21:54
Forrás
Hirado.hu, MTI
Bár az oltások hatékonysága változó a koronavírus-fertőződés szempontjából, de abban mindegyik megegyezik, hogy megakadályozzák a betegség súlyossá válását - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János elmondta, a Pfizer és a Moderna vakcinája hasonló, egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú technológiával készült, és mindkettőre igaz, hogy kiváló a hatékonyságuk, miközben eddig csak enyhe oltási reakciókat észleltek.

Emlékeztetett, a Moderna vakcinája - amellyel szombaton kezdtek el oltani Magyarországon - már mínusz 20 fokon hosszú ideig eláll, míg a Pfizer oltóanyagát mínusz 70 fokon kell tárolni.

A koronavírus elleni oltások többségét kétszer kell beadni, de vannak olyanok is, amelyeket csak egyszer, azonban a hatékonyság szempontjából semmi különbség nincs a két típusú oltóanyag között - jelezte Szlávik János, hozzátéve, hogy az olyan vakcina, amelyet nem kell megismételni, kényelmesebb.

Kitért arra is, egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védettséget. Az állatkísérletek során volt példa arra is, hogy az oltást követő 1-2 évben még mindig volt a védettséghez elegendő antitest a szervezetben. Ugyanakkor emberek esetében ezt egyelőre nem lehet megerősíteni, de úgy tűnik, hogy 8-10 hónapig mindenképpen véd az oltás - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy azért is fontos az oltás, mert így nemcsak a megbetegedés, de a fertőzés továbbadása is megakadályozható, és amíg az átoltottság nem éri el a 60-70 százalékot, a járvány is jelen lesz.

Az infektológus beszélt arról is, az adatok alapján javul a járványhelyzet, hiszen egyre kevesebben vannak kórházban, illetve intenzív osztályon Magyarországon.

"Nem lehet hátradőlni, hiszen ha körülnézünk Európában, akkor látjuk, hogy nagyon sok országban elindult a harmadik hullám. Tehát türelemmel kell lennünk és várnunk kell a vakcinát" - fogalmazott a főorvos.

infektológus
Szlávik János
oltás
vakcina
hatékony
koronavírus
járvány
védettség

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.