Ugrás a tartalomra

Rusvai Miklós: A vakcinák védenek az új vírusváltozatok ellen is

2021.01.19
10:01
2021.01.19
18:36
Forrás
Pannon RTV
Nem kell félni, a koronavírus elleni vakcinák továbbra is védenek az új változatok ellen is - mondta el Rusvai Miklós a Pannon RTV-nek.

A virológus kiemelte, a megjelent angliai mutáns nagyobb számban termelődik a megfertőzött emberek szervezetében, és emiatt nagyobb számban is ürül a környezetbe. Az a tüskefehérje változás, ami ennél az angol változatnál fellépett, azt eredményezi, hogy könnyebben, gyorsabban, erősebben tud kötődni a megfertőzött emberek sejtjéhez - fogalmazott. Rusvai Miklós hozzátette, ennek a vírusnak a fertőzőképessége nagyobb emiatt a változás miatt. Ennek ellenére, nem kell tartani a tőle, az eddigi vakcinák ugyanis védenek az új változatok ellen is - mondta a virológus.

Rusvai Miklós, virológus: „Érinti azt a tüskefehérjét, ami ellen az emberekben ellenanyagok képződnek, amelyek az immunitást kialakítják. Tehát ennek a fehérjének a változása azt a veszély rejti magában, hogy akik már átestek a fertőzésen, illetve akik már beoltatták magukat, azok nem lesznek immunisak az új mutáns ellen. Szerencsére egyik mutáns sem szenvedett el olyan mértékű változást az eddigi vizsgálatok alapján, aminek köszönhetően feltételezhető lenne, hogy nem véd ellene a vakcina. Tehát ezek ellen a mutánsok ellen, amik eddig kialakultak - mind az angliai, mind a dél-afrikai, és nagy valószínűséggel a brazil mutáns ellen is - védenek azok a vakcinák, amiket eddig kidolgoztak.”

Rusvai Miklóssal Vadlövő Gabriella beszélgetett Budapesten:

Rusvai Miklós
vírus
koronavírus
koronavírus-járvány
oltás

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.