Ugrás a tartalomra

Ma ünneplik az ortodoxok vízkereszt napját

2021.01.19
18:18
2021.01.19
21:14
Forrás
Pannon RTV
A hagyományok bátor tisztelői idén is belevetették magukat a folyók és tavak jeges vizébe, hogy megszerezzék a bedobott keresztet.

 A járvány miatt a szokást egyes városokban nem követték, a többi helyen az előírások betartásával ünnepeltek az emberek. A hideg vízben való megmártózással Jézus megkeresztelkedésére emlékeznek. A szentmiséken megszentelt vizet a hívek hazaviszik, mert úgy vélik gyógyító hatása van. A vízkereszt az ortodoxoknál is a karácsonyi ünnepkör zárása, egyúttal a farsangi időszak kezdete.

Belgrádban csak szimbolikusan szervezték meg az eseményt, a megszokottnál jóval kevesebb résztvevővel. Mindössze 12-en úsztak a keresztért és ezúttal nem volt verseny jellege. Az eseményen a többi közt Aleksandar Vulin, szerb belügyminiszter is jelen volt.

Slavko Božić, pravoszláv pap: „Ez egyfajta gyógyfürdő, vízkereszt, fürdés, megtisztulás a gyötrelmektől. Alkalom arra, hogy az ember megálljon az életben, és egyszerű, folklór módon megmutassa Isten iránti szeretetét. Néha ez is elég.”

ortodox vízkereszt
pravoszláv vízkereszt
vízkereszt
úszás

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.