Ugrás a tartalomra

A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti

2021.01.21
10:42
2023.11.02
08:59
Forrás
www.elobolygonk.hu
Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti – közölte egy szlovén tengerbiológus.

A Pirani Tengerbiológiai Állomás munkatársa kiemelte a Földközi-tenger párnakorall- és kőkorallzátonyainak károsodását. Ezek a szlovén Strunjan Természeti Parkban is megtalálhatók, és különféle tengeri élőlényeknek adnak otthont, hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához. Ezek a korallok érzékenyek a magas hőmérsékletre – mutatott rá a szakember, aki szerint azonban Szlovéniában nem is a tenger magas hőmérséklete – amely akár 26 Celsius-fok is lehet – okozza a problémát, hanem az a tény, hogy a meleg késő őszig is eltarthat.

Kiemelte: a „trópusiasodás” miatt a nem őshonos fajok az Adriai-tenger északi irányába terjeszkednek. Számos ilyen fajt figyeltek meg a szlovén tengerben az elmúlt években. A környezeti károk mellett ezek a halfajták gazdasági károkat is okoznak. A növekvő tengerszint miatt várhatóan víz alá kerülnek az olyan vizesélőhelyek is, mint a Skocjan-öböl természetvédelmi területe vagy a Secovlje Salina természetvédelmi park, ezek a területek számos madárfaj fészkelőhelyéül szolgálnak.

Szlovénia
tenger
trópusiasodás
klímaváltozás
korall
Adriai-tenger

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.