Ugrás a tartalomra

Csökkent a sertés felvásárlási ára

2021.01.22
14:46
2021.01.22
17:25
Forrás
Pannon RTV
Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.

Áron alul tudják csak értékesíteni jószágaikat a gazdák a külföldről való sertés- és malacbehozatal miatt. Felbomlott az eddig kialakított vásárlókör. Akik pedig még felvásárlással foglalkoznak, alacsony áron veszik meg a jószágokat - mondta az adorjáni Szabó József, aki kocákkal és malachizlalással foglalkozik.

„Itt most felbomlott minden. Tőlünk többnyire a mačvai és szerémségi hizlalda hordta el a jószágokat, oltva, féregtelenítve és kiherélve, mert ezt követelték és mi ezt meg is csináltuk, de itt decemberben, hogy behozták a jószágokat, felbomlott.”

A kész malachúst Horvátországból, míg a hízóhúst Németországból importálta Szerbia. Jelen pillanatban 125-130 dinár az élő sertés kilogrammonkénti ára. A helyzetet nehezíti, hogy késnek a támogatások, emellett új szigorítások is vannak a sertéstenyésztéssel kapcsolatban.

Zsoldos Róbert, felvásárló, Tóthfalu: „Most tényleg megváltozott a helyzet. Akinek vannak kocái, azt le kell füleztetni és a malacokat is két, három hetes koráig, abban az esetben, ha olyan személynek akarja eladni, aki továbbtartásra akarja a malacot. A vágóhídra még egyelőre el lehet adni. Jelen pillanatban ez a helyzet, és ez mind költséggel jár.”

Az alacsony felvásárlási árak mellett a gabona iránt is megnőtt a kereslet, ezért várható, hogy a kész takarmány ára is növekedni fog.

sertés
disznó
olcsó
sertéstenyésztés

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.