Ugrás a tartalomra

Néhány évtized alatt eltűnt az ismert méhfajok negyede

2021.01.25
11:08
2021.01.25
11:13
Forrás
Sokszínű Vidék
A legsúlyosabb esés 2006 és 2015 között volt tapasztalható, amikor 25 százalékkal kevesebb fajjal találkoztak a tudósok a természetben a korábbiakhoz képest.

Az ismert méhfajok negyede tűnt el az 1990-es évek óta - írja a National Geographic. Egy tudományos lapban megjelent kutatás szerint az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a méhfajok száma a vadonban. 17 százalékkal csökkent az északi féltekén előforduló karcsú méhek száma, de a földi méhek családjába tartozó fajok száma is jócskán megfogyott, 41 százalékkal kevesebben vannak. 2006-ban egy méhek közt terjedő járvány miatt Amerikában lefeleződött a mézelő méhek száma.

Ha nem lett volna jelen más faj, a környezeti károk felbecsülhetetlenek lettek volna. A fajszám csökkenéséhez hozzájárul, hogy több országba betelepítenek nem őshonos méhfajokat, a betegségeket pedig viszik magukkal, ami járványhoz vezet a rovarok között.

környezetvédelem
méhek

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.