Ugrás a tartalomra

Szent Balázs napja van

2021.02.03
10:21
2021.02.03
10:26
Forrás
mediaklikk.hu, pannonhirnok.com, sopronmedia.hu
Számos csodája ismeretes, a legismertebb szerint egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldoklott. A szent megáldotta a fiút, és eltávolította torkából a szálkát. Szent Balázs ezért legfőképpen a torok védőszentje.

Ennek emlékére vált szokássá az úgynevezett Balázs-áldás, amikor a katolikus pap az elé járuló személy álla alatt két gyertyát kereszt alakban tartva áldást mond.

Ehhez a naphoz fűződik még az iskolás gyermekek köszöntő szokása, a balázsjárás. Ilyenkor a falusi diákok fehér ruhába öltöztek és házról házra jártak köszöntőket kántálva. Így gyűjtöttek élelmet, adományt maguknak és a szegénysorban élő tanítójuknak.

A Balázs-nap egyébként az egészség- és természetvarázslás, illetve a gonosz- és a madárűzés napja is.

Szent Balázs
balázsolás
hagyomány
torok
védőszent

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 15:40

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.