Ugrás a tartalomra

Méltó körülményeket akarnak teremteni az aracsi pusztatemplom megközelítéséhez és látogatásához

2021.02.04
15:35
2021.02.04
16:56
Forrás
Facebook/Pásztor István
Pásztor István, a VMSZ elnöke Facebook-bejegyzésében azt is írta, meg fog valósulni az aracsi pusztatemplom rekonstrukciója is. Mindez széles körű összefogás eredményeként jöhet majd létre - fogalmazott Pásztor.

Évek óta sokan és sokat dolgoztunk azon, hogy megteremtődjenek az aracsi pusztatemplom megközelítésének és látogatásának méltó körülményei - írja mai Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette, az oda vezető úton, és egyéb infrastrukturális fejlesztéseken túlmenően a műemlék rekonstrukciója is meg fog valósulni, úgy ahogyan a körülötte levő több tíz hektáros térség feltárása. Mindezeken felül a műemléktől távolabb sor kerül egy látogató központ kialakítására is.

A tervek jelentős magyarországi kormányzati támogatással valósulnak meg, a két ország műemlékvédelmi intézményeinek és szakembereinek együttműködésével - írja a folytatásban Pásztor.

A Magyar Nemzeti Tanács elnökének, Hajnal Jenőnek indítványára erről egyeztettek ma Újvidéken, Vajdaság Autonóm Tartomány kormányában, Igor Mirović elnökkel, Zoran Vapával, a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatójával és munkatársaikkal.

Bejegyzésében Pásztor István megköszönte a kormányok együttműködési készségét, valamint a felbecsülhetetlen értékű örökség megőrzését és megóvását célzó erőforrások előteremtését. Nagy dolgok csak széles körű összefogás eredményeként jöhetnek létre - szögezte le a VMSZ elnöke.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon Televíziónak interjút adott délután. Elmondta, várhatóan 2-3 éven belül teljesen felújítják az aracsi pusztatemplomot. A felújítási munkálatok jelentős magyarországi kormányzati támogatással valósulnak meg, magyarországi és szerbiai műemlékvédelmi intézmények és szakemberek együttműködésével. Pásztor István a mai nap folyamán Igor Mirovićtyal, a tartományi kormány elnökével is egyeztetett a felújítási tervekről. Évek óta sokan és sokat dolgoztunk azon, hogy megteremtődjenek az aracsi pusztatemplom megközelítésének és látogatásának méltó körülményei - tette közzé a hírt mai Facebook-bejegyzésében a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Én azt remélem, hogy a beszélgetés eredményeképpen pár héten belül aláírásra kerül az a hosszú távú megállapodás, vagy - ha úgy tetszik - szerződés ami egy 50-50 százalékos finnanszírozást fog jelenteni a teljes felújítás vonatkozásában. Ez utat, villanyvezetéket, telefonhálózatot, látogatóközpontot jelent, és magának a templom körüli mintegy 70 hektárnak a feltárását. Az ottani ásatásoknak a lebonyolítását, az ott talált tárgyaknak a kiállítását, illetve magának a műemlék épületnek a konzerválását. Ezt követően hozzá lehet majd fogni ehhez a nagyon összetett és nagyon sok szakmát megmozgósító közös mutatványhoz. Talán 2-3 év alatt be is lehet fejezni.”

aracsi pusztatemplom
megközelítés
látogatás
rekonstrukció
út
infrastruktúra
látogató központ
Hajnal Jenő
Igor Mirović
Pásztor István

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.