Ugrás a tartalomra

Mi lesz a téli álomból ébredő gyümölcsfákkal?

2021.02.10
15:40
2021.02.10
18:38
Forrás
Pannon RTV
Főzünk idén barackpálinkát vagy lekvárt? A közelgő fagy veszélyezteti a gyümölcsöst.

Csütörtökön megérkezik a lehűlés. Pénteken akár -10, -15 Celsius fokot is mérhetünk. Az előrejelzések szerint a nappali hőmérséklet sem emelkedik 0 fok fölé. A közelgő fagy pedig nagy károkat tehet úgy a szántőföldi, mint a gyümölcskultúrákban. A legveszélyeztetettebbek azonban a lassan téli álmukból ébredő gyümölcsfák, kiváltképp a barack - mondják a szakemberek.

Nenad Radetić barackosában az előző enyhe tél is nagy terméskiesést eredményezett. Füstöléssel próbálták védeni a fákat, azonban akkor az sem segített. A barackfák egyelőre még nem rügyeznek, emiatt talán a közelgő fagyos napok nem okoznak nagy kárt - mondta a horgosi termelő.

Nenad Radetić, termelő, Horgos: „Jelenleg a gyümölcsfáknak természetüknél fogva is aludniuk kellene, szóval pihenőben vannak. A barackot ezek a jó idők kicsit megindították. Én személy szerint úgy látom, hogy nincs olyan nagy veszély, mert ha még egy hetet vár ez a jó idő és utána jön a nagy fagy, akkor sokkal rosszabb lenne, én úgy gondolom. De lehet, hogy majd megcáfol.”

Most a legveszélyeztetettebbek a gyümölcskultúrák, ezek közül is a barack - mondták a szakemberek. A gyümölcsfák ebben a periódusban ébrednek téli álmukból, a rügyek elkezdenek fejlődni.

Bognár Pásztor Hajnalka, mezőgazdasággal megbízott tanácstag, Szabadka VT: „Ez az ingadozás azért nem jó, mert ezek a 15,16 fokos melegek elindították ezeket a fiziológiai folyamatokat a növényben, és amikor lehűl a levegő, netalán komolyabb fagyok vannak, az előrejelzések szerint még nappal sem lesz pozitív a hőmérséklet, ilyenkor megeshet, ez a víz, ami a sejtekben, illetve a sejtközökben található, bekristályosodik és kárt tesz a szövetekben.”

Az elmúlt napokban szinte tavasz volt. Most azonban érkezik a lehűlés. Az előrejelzések szerint akár -10 Celsius-fokot is mérhetünk majd. A szántóföldi kultúrákat a hótakaró megvédhetné, azonban anélkül nagy károk keletkezhetnek - mondta Baté Lukács. A horgosi gazda szerint, eddig szépen fejlődtek a kalászosok:

„Egy -10, -15 fokos hideg meg fogja tizedelni a gyengébb vetéseket, habár ha nagyon száraz lesz, akkor még akár az erősebb vetéseket is tönkre bírja tenni, részben.
- Ha esne a hó, az segítene?
- Nagyon sokat segítene. Egy 15 centis hó, és arra jöhetne akár -15 fokos hideg is és semmi gond nem lenne. Az megvédené, legalábbis a kalászosokat.”

A fagy azonban bármely kultúrában kárt tehet, amelyekben a fiziológiai folyamatok elkezdődtek. A legfontosabb az ellenálló képesség kialakítása, hogy más nehézségek mellett a szélsőséges időjárási viszonyokat is túléljék - vélik a szakemberek.

gyümölcsfa
tél
fagy
hideg
barack
búza
árpa
szántóföld

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.