Ugrás a tartalomra

Kihalás fenyegeti a fűrészesrájaféléket

2021.02.12
14:17
2021.02.12
14:24
Forrás
MTI
Kihalás fenyegeti a fűrészesrájafélék családjának képviselőit a természetes élőhelyeik elvesztése, a túlhalászat és a halászfelszerelésekbe gabalyodás miatt - figyelmeztetnek a szakértők.

A fűrészesrájafélék egykor kilencven ország partjainál úszkáltak, ma már azonban 55 nemzet, köztük Kína, Irak, Haiti, Japán, Kelet-Timor, Tajvan és Dzsibuti vizeiből is eltűntek. A családba tartozó öt faj közül három a súlyosan veszélyeztetett, kettő a veszélyeztett állatok között szerepel a Természetvédelmi Világszövetség fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján. A fűrészesrájafélék helyzetét nyomon követve dokumentálhatjuk az egyik első esetét annak, ahogy egy korábban széles körben elterjedt tengeri hal kipusztul egy adott területen a túlhalászat miatt - mondta Nick Dulvy, a kanadai Simon Fraser Egyetem professzora. A zsákmány érzékelésére és elkapására szolgáló "fűrész" ma már jelentősen megnehezíti a halak életét, mert miatta akadnak könnyebben bele a halászfelszerelésekbe. A fűrészesrájafélék nemzetközi kereskedelmét tiltja a Washingtoni Egyezmény, ám a halak továbbra is közvetlen célpontjai a halászoknak, vagy járulékos fogásként kerülnek a hálókba. 

kihalás
rája

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.