Ugrás a tartalomra

Erős földrengés rázta meg Fukusimát

2021.02.13
17:04
2021.02.13
17:33
Forrás
Tanjug, 444.hu
Erős földrengés rázta meg Fukusimát, az ott található atomerőmű nem sérült meg - írja a Tanjug. Szinte pont tíz évvel ezelőtt okozott egy ugyanekkora földrengés olvasztott le három atomreaktort.

Fukusima prefektúra partszakasza volt az epicentruma annak a földrengésnek, amely szombat délután rázta meg a Japán középső-keleti részét - nagyjából azt a térséget, ahol 2011-ben, majdnem pontosan 10 évvel ezelőtt, egy másik földrengés és az azt követő cunami nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el, és amely három atomreaktor leolvadásához vezetett. 

A japán meteorológiai szolgálat jelentése szerint a szombat délutáni földrengés, hasonlóan a 10 évvel ezelőttihez í Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű volt. Az illetékesek egyelőre nem adtak ki figyelmeztetést szökőár miatt.  A híradások szerint Nagy-Tokióban és környékén, így Fukusimában és Szendaiban is, mintegy 30 másodpercen keresztül volt érzékelhető a rengés, ami helyi idő szerint este 11 óra 8 perc magasságában történt. Súlyos károkról és sérülésekről egyelőre nem érkeztek hírek, de a hatóságok már most lehetséges utórengésekre figyelmeztetnek a következő napokban. Cunami veszélyétől nem tartanak, de elővigyázatossági intézkedéseket hoztak.

A kormány mindenesetre azonnal válságstábot állított fel. Nem könnyíti meg a munkát viszont, hogy a Tokió térségében és kilenc további prefektúrában is súlyos korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt.

A kormányzati szervek elsőként a nukleáris üzemek biztonságát ellenőrizték, de kár nem keletkezett. Három prefektúrában viszont háztartások tízezreiben ment el időszakosan vagy huzamosabb időre az áram.

fukusima
földrengés
Japán
atomerőmű

Most

17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.