Ugrás a tartalomra

Több ezer embert visszafordítottak a német hatóságok a cseh és a tiroli határon

2021.02.15
18:17
2021.02.15
19:22
Forrás
MTI
Egy nap alatt több ezer embert visszafordítottak Németországban a Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszon a koronavírus-járvány miatt elrendelt új beutazási korlátozásokra hivatkozva.

Hétfői kormányzati adatok szerint nagyjából minden második utazótól megtagadják a belépést.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására elrendelt beutazási korlátozások első bő 24 órája alatt, hétfő reggelig hozzávetőleg tízezer ellenőrzést hajtottak végre a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a csehországi és a tiroli átkelőknél.

A belépésre jelentkezők nagyjából fele, vagyis ötezer ember nem felelt meg a feltételeknek, ezért őket mind vissza kellett fordítani - ismertette a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.

Mint mondta, a Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be. Az ilyen munkakörök listáját az Európai Bizottság állította össze, a német átkelőkön is ezt használják.

Hozzátette: a brüsszeli listán túlmutató további kivételek is lesznek, de a részletszabályok kidolgozása még nem ért véget.

A Csehországgal és a Tirol tartománnyal szomszédos németországi területeken - Szászországban, Bajorországban - működő közszolgálati médiaszolgáltató társaságok (Mitteldeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk) beszámolói szerint a korlátozások komoly közlekedési fennakadásokhoz vezettek, és sok Németországban dolgozó külföldi munkáját ellehetetlenítették.

Így például nem engedik be a bejelentve, érvényes munkaszerződéssel és társadalombiztosítással dolgozó cseh építőipari munkásokat, mert szakmájuk nem számít rendszerszintű fontosságúnak.

A német szövetségi kormány egyoldalú lépését bírálta az Európai Bizottság is, kiemelve, a korlátozások veszélyeztetik az EU-s belső piac működését.

Steffen Seibert kormányszóvivő a hétfői berlini tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem volt más választásuk, mint a beutazás szigorú korlátozása, mert az érintett területeken, Németország közvetlen szomszédságában rohamosan terjednek a SARS-CoV-2 fokozottan fertőzőképes változatai. Azonban a schengeni belső határok szabad átjárhatósága közös európai érdek, ezért a korlátozásokat a járványhelyzet alakulásától függően a lehető leghamarabb visszavonják.

A német kormány vasárnap nulla órai hatállyal rendelt el beutazási korlátozást Csehországra, Tirolra, valamint Szlovákiára vonatkozóan is. Szlovákiával és Csehországgal kapcsolatban a B.1.1.7. jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat Németországban.

A SARS-CoV-2 új változatainak terjedése miatt január végén rendeltek el először beutazási korlátozást Németországban. Akkor az Egyesült Királyságból, az európai uniós társország Portugáliából és Írországból, a Brazíliából, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság - korábbi nevén Szváziföld - alkotta térségből érkező személyforgalmat korlátozták.

Németország
Tirol
határ
koronavírus

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.