Ugrás a tartalomra

Texasban milliók maradtak áram nélkül a rekordhideg miatt

2021.02.16
08:01
2021.02.16
08:08
Forrás
Telex.hu
Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül Texas államban hétfőn a szokatlan hideg miatt. Az évtizedes rekordokat döntő hideg, a havazás és jegesedés miatt káosz alakult ki az utakon és a légi közlekedésben is, írja az MTI.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg ne üljenek autóba, ennek ellenére a közösségi médiában több, az utakon csúszkáló autóról és teherautókról is jelentek meg videók. A houstoni George Bush nemzetközi repülőteret lezárták és az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot is törölték. Dallasban hétfőn reggel mínusz 15 Celsius-fokot mértek, ami 1989 óta a leghidegebb hőmérséklet. A Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtéren eddig több mint 760 járatot töröltek. A houstoni repülőtéren hétfőn reggel mínusz 8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, ami a leghidegebb mért érték 1989. december 23. óta. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a kedd reggeli alsó érték akár mínusz 11 Celsius-fok is lehet. „A veszélyes, életeket és vagyont is fenyegető, nagyon hideg időjárás akkor is folytatódik, amikor csapadék már nem fog esni” – írta közleményében a houstoni időjárási szolgálat.

Szakértők már vasárnap figyelmeztettek a viharos téli időjárás veszélyeire Texasban, a nagy mennyiségű jégre és hóra vonatkozó figyelmeztetéseket hétfőn kiterjesztették Arkansas állam egész területére, valamint Louisiana, Mississippi és Alabama nagy részére is. Texasban a rendkívüli hideg miatti rekordmagas áramhasználat kimaradásokat okozott. Joe Biden amerikai elnök vasárnap este vészhelyzetet hirdetett Texasban. Az intézkedés célja, hogy a kormány szövetségi támogatást tudjon adni az extrém téli időjárás okozta károk felszámolásához.

A texasi hideg miatt kártyavárként omlott össze az energiaellátás az amerikai tagállammal szomszédos Mexikó északi részén, ahol ötmillió ember maradt ellátatlanul, mert a földgázhiány miatt nincs áramtermelés.

rekord
hideg
Texas
áram
vészhelyzet

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.