Ugrás a tartalomra

Elpusztult egy veszélyeztetett bálnafaj borja Floridában

2021.02.18
12:21
2021.02.18
12:33
Forrás
elobolygonk.hu
A tengerbiológusok a fején és a hátán hajócsavar okozta sérülésekkel találták meg.

A hétméteres hím bálnaborjú mindössze két hónapos lehetett. Az állat pusztulásának körülményeit vizsgálják, de biztosra vehető, hogy egy hajónak van köze a halálához. Ezzel már a második simabálnaborjú pusztult el a jelenlegi ellési szezonban. Novemberben Észak-Karolina partjainál találtak holtan egy újszülött simabálnát. Tengerbiológusok szokatlan méretű halálozási arányt tapasztalnak a bálnák körében néhány éve. 2017 óta 33 elpusztult és további 13 súlyosan sérült simabálnát találtak, ami a teljes populáció több mint egytizedének felel meg. A világ egyik leginkább veszélyeztetett bálnafajából, az északi simabálnából már kevesebb mint 400 egyed él az Atlanti-óceán északi részén.

borja
Florida
bálnafaj
veszélyeztetett

Most

13:17

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.
10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.