Ugrás a tartalomra

Porfirije, az eddigi zágrábi-ljubljanai metropolita az új szerb pátriárka

2021.02.18
16:31
2021.02.18
17:44
Forrás
Pannon RTV
A Szerb Pravoszláv Egyház új elöljáróját a Szent Püspöki Zsinaton választották meg. Porfirije, az újonnan megválasztott szerb pátriárka beiktatására holnap kerül sor, a belgrádi ortodox székesegyházban.

Ezúttal a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában tartották a ceremóniát, ott ugyanis könnyebb volt betartani a járványügyi intézkedéseket. A 46. pátriárka megválasztása kilenc órakor liturgiával kezdődött. A pátriárka a Szerb Pravoszláv Egyház 30 érseke közül került ki.

A korábbi szertartásokhoz hasonlóan, a választást a reggeli szent liturgiával indították. A liturgiát a püspökök Szent Zsinatának elnöki tisztét ellátó dabar-boszniai Hrizostom metropolita szolgáltatta a püspökök közreműködésével. A liturgián mások mellett részt vett Irinej bácskai püspök is. Ez az első alkalom, hogy a zsinatot a Pátriárka Palotán kívül rendezték meg, mivel a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseket könnyebb betartani a Szent Száva-templomban.

A pátriárkát a Szerb Pravoszláv Egyház 30 érseke közül választották meg, valamennyiüknek legalább öt év egyházmegyei szolgálata van. A zsinaton 39 személy rendelkezett szavazati joggal.

A csütörtök délben kezdődött közgyűlésen Vasilije szerémségi püspök elnökölt.

Az eljárás szerint az érsekek először maguk közül választottak. Végül három jelölt maradt. A választás legfontosabb feltétele, hogy a jelenlévők több mint fele támogassa a jelölteket. Ez úgy lehetséges, hogy a szavazás során mindenki három jelölt nevét jegyezte fel. A voksolás titkos volt. A szavazatokat egyesítették, és a legtöbb támogatást kapott érsekek közül került ki az új pátriárka, mégpedig egyikük nevének apostoli sorsolásával. A legtöbb szavazatot Irinej bácskai püspök, Porfirije, zágrábi-ljubljanai metropolita és Jefrem, a Banja Luka-i Egyházmegye püspöke kapta. A leendő pátriárka nevét tartalmazó borítékot a sisojevaci kolostorból származó Matej szerzetes húzta ki a Szent Száva-templom kriptájában. Eszerint Porfirije, eddigi metropolita lett az új szerb pátriárka.

A pátriárka megválasztását követően megszólaltak a harangok.

Porfirije pátriárka 1961. július 22-én született Óbecsén. Keresztelésekor a Prvoslav nevet kapta. Az általános iskolát Csúrogon végezte el, 1980-ban pedig Újvidéken fejezte be a középiskolát. Régészeti tanulmányokat folytatott a Belgrádi Egyetem Filozófiai Karán, majd a szerb ortodox egyház Hittudományi Karán tanult, ahol 1987-ben végzett. A Szerb Pravoszláv Egyház püspökeinek Szent Zsinata 1999. május 14-én a bácskai egyházmegye püspökévé választotta meg. Porfirije 2004-ben védte meg doktori disszertációját. A 2010-2011 közötti időszakban a katonaság püspöke, majd a Szerb Pravoszláv Egyház és a Szerb Katonaság együttműködésének koordinátora volt. A Szent Zsinat 2014. május 24-én nevezte ki zágrábi és ljubljanai metropolitává. Most ő lett a 46. szerb pátriárka.

Porfirije
szerb pátriárka
pravoszláv egyház

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.