Ugrás a tartalomra

Már fújnak a böjti szelek

2021.02.21
16:11
2021.02.21
17:24
Forrás
Pannon RTV
A húsvét előtti 40 napos időszak önmegtartóztatással és húsmentes étkezéssel telt régen. Ilyenkor bab, lencse, tésztafélék és hal került az asztalra. Manapság csak kevesen őrzik ezt a hagyományt.

Már fújnak a böjti szelek, tartja a régi mondás. Számos hagyomány fűződik a húsvétot megelőző időszakhoz. A 40 napos böjt a húsvétra való lelki és gyakorlati felkészülést jelentette, egyben a megtisztulást is. A horgosi Király Ilona szívesen emlékszik vissza gyermekkorára, amikor még élénken éltek családjában a böjti szokások. „Volt, aki kitartott annyira, hogy teljesen böjtölt. Ezen a nagyböjtön, mivel messze volt a tanyától a templom, a házaknál minden szerdán és pénteken délután az asszonyok összeültek, és az olvasófüzért imádkozták mindig.”

Az emberek gyakran kimentek a helyi kálváriára, egyfajta átszellemülésképpen. Szőke Anna néprajzkutató szerint az emberek manapság elhidegültek a böjttől, a tradíció kikopni látszik napjainkból. „Nagyon fontos volt a lelki felkészülés. Ez az, ami elhalványodott napjainkra, inkább a gyakorlatiasság dominál. Tehát, ki kell takarítani, barkát kell szedni, nagymosás van ilyenkor, húsvétra felkészülünk. Persze megvannak az egyházi liturgiák, feketevasárnap, virágvasárnap, ami beleesik ebbe a 40 napba, de ezek csak arra a napra vonatkoznak, kevésbé van az emberek tudatában.”

Szőke Anna hozzátette, ha a szülők évről-évre átadnák gyermekeiknek a régi, elfeledett hagyományokat, tudatosulhatna a fiatalokban a böjt jelentősége.

húsvét
nagyböjt

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.