Ugrás a tartalomra

Lehetséges szigorításokról dönthet a válságstáb

2021.02.23
07:10
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Szerdán tekinti át újra a koronavírus-helyzetet a szerbiai válságstáb. Most már nem az enyhítések lehetőségét vizsgálják meg, hanem inkább a szigorításokét.

Predrag Kon szerint a kijárási tilalom nem szerepel a témák között, a vendéglátóhelyek nyitvatartási ideje, valamint a gyülekezési korlátozás azonban igen.

A járványügyi szakember a Szerbiai RTV műsorában arról beszélt, hogy Szerbiában január végén kezdett romlani a járványhelyzet, de most lett a leginkább látványos. Mint mondta, a számos figyelmeztetés ellenére sok diák utazott telelni, és ennek az eredménye is tapasztalható, hiszen megnőtt körükben a covid-fertőzöttek száma.

Erről számolt be Branko Ružić is. A szerb oktatási miniszter nyilatkozata szerint enyhén emelkedik azon diákok száma, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést, de a helyzet nem riasztó. Ružić elmondta, az enyhe emelkedés a középiskolai tanulók körében figyelhető meg, de az is csekély, csupán a diákok 1 százalékát érinti. Ružić szerint mindez azért tapasztalható, mert az állami ünnep ideje alatt az emberek különböző helyekre utaztak pihenni, ott pedig könnyebben kaphatták el a koronavírust.

A válságstáb egyes tagjai az elmúlt napokban arra figyelmeztettek, hogy ha romlik a járványhelyzet, vagyis nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, és túlterheltté válnak a covid-kórházak, szigorításokra lesz szükség.

Predrag Kon most arról számolt be, hogy pillanatnyilag a batajnicai és a kruševaci covid-kórházak kapacitását bővítik ugyan, azonban az ott dolgozók száma változatlan, ami a foglalkoztatottak túlterheléséhez vezethet.

A járványügyi szakember emlékeztetett arra is, hogy eddig mintegy 1,2 millió személy kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Szerbiában, az újraoltottak száma pedig 450 ezer körül mozog, a kollektív immunitáshoz azonban több mint hárommillió embernek kell felvennie a vakcinát.

válságstáb
Predrag Kon
Branko Ružić
koronavírus
szigorítás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.