Ugrás a tartalomra

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

2021.02.27
15:28
2021.02.27
17:24
Forrás
Pannon RTV
A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.

Idén is megőrizték a leghosszabb kolbász Guiness-rekordját, sőt meg is toldották valamelyest, mint szokták évről-évre. 2037 méternyi kolbász tekeredett össze.

Ranislav Stankov, elnök, Kolbászfesztivál Egyesület: „Több mint két tonna hús fogyott el, húsz kilogramm édes paprika, öt kilogramm erős paprika, hat kilogramm bors, hat kilogramm fokhagyma, sóból 40 kiló. Ez a mi receptünk, amelyhez tartjuk magunkat, és a mi hagyományunk, tehát minden évben ugyanaz az íz és minőségi kolbász lesz.”

A két kilométeres kolbászt humanitárius célokra szánják, és a rászorulókkal foglalkozó intézmények és szervezetek között osztják szét.

Radivoj Debeljački, polgármester, Szenttamás: „Több mint húsz címre fog eljutni a kolbász. Ezek természetesen a népkonyhák, amelyeket a Vajdasági Vöröskereszt választott ki, az idős otthonok, a gyermekfalu Kamenicán. Tehát igazán megpróbáltuk átfogni mindazokat az intézményeket és szervezeteket, amelyek tényleg gondoskodnak a leginkább rászoruló polgárokról Vajdaság területén.”

Idén a kolbászkészítő versenyt is szerény keretek között rendezték meg. Tíz csapat mérte össze tudását és ízlését.

Miloš Petromarkov, zsűrielnök: „ Először a kolbász vizuális összképét nézzük, tehát hogy hideg vagy meleg füstön lett-e szárítva, milyen a színe, milyen a kolbász keménysége. Ezek az alapvető elemek, ami a kolbászt illeti. Utána megyünk tovább, felvágjuk a kolbászt átlósan, hogy megnézzük a mozaikot, hogy ne mondjam a kolbász keresztmetszetét. Megnézzük van-e elég zsírtartalma és egyéb alkotóeleme, ami látható.”

Előző években a település utcáin nem lehetett elférni a tömegtől. A járványügyi helyzet miatt most csak a világbajnok-kolbászt szállító traktor foglalta el az utat.

turiai kolbász
Turiai Kolbászfesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.